2022.10.07., péntek - Amália
Tatabánya: 8o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Így lesz télre friss zöldségünk

frisshirek.hu, 2022. július 14. - 19:01
Így lesz télre friss zöldségünk
Egy kis dinsztelés, blansírozás vagy rövid forralás, és máris eltehetünk friss zöldséget a téli hónapokra. Még mélyhűtő sem kell hozzá, csak néhány polc a kamrában. A témát a Befőzés, aszalás, fagyasztás és tartósítás nevű csoport adta a Facebook-on.
Magyarné Besze Mária mutatta be fotón, hogy mit alkotott, a poszthoz egy mondat megjegyzést fűzve: „Én így mindent összedinsztelve készítem télire a zöldborsót.” Tájékoztatása alapján van, amikor zsíron, máskor olajon párolja, de vizet nem tesz alá. Ha pedig kihűlt, dobozokba rakja, majd megy a fagyasztóba.
A félreértések elkerülése végett leírjuk, hogy a párolás szót használják a dinsztelés helyett, holott a két eljárás mást jelent. A Főzősuli blogján ez olvasható: „a párolás alatt általában a gőzben való főzést szokták érteni.” A dinszteléshez azonban használnak zsiradékot, mert forrón összerántja a külső rostokat, amik aztán bent tartják a zamatokat. Amelyik zöldség engedi levét, az alá még folyadékot sem tesznek, ami lehet víz, húsleves, csontlé, alaplé, bor, stb. Fedő alatt készítik egészen addig, míg meg nem puhult az alapanyag.
Görbe Ferencné leírja a pontos módját az ő módszerének. – Én az utóbbi években Carlos nevű borsót vetettem, nekem nagyon bevált. A frissen szedett borsót kifejtem, és mindjárt felteszem dinsztelni kevés zsíron vagy olajon, új répával, új zöldséggel, új hagymával és jó sok petrezselyemzölddel. Nagyon finom. Évek óta így készítem a zöldbabot is – írta le az információkat, amiknek Magyarné Besze Mária nagyon örült. – A zöldbabot eddig én nem így tettem el, de most nemsokára kezdem szedni, és akkor azt is így fogom. Köszönöm, hogy írtad: mindig tanulunk valamit.
Szekeresné Kovács Katalin Julianna kifogásolta a helyigényt az eljárásnál. – Irtózatos nagy fagyasztó kellene, hogy mindent el tudjak így rakni – írta, amire válasz Tóth Mihálynétól jött. – Üvegekben is elrakhatod. Kicsit forralod enyhén édes-sós vízben, kiszeded üvegekbe, felöntöd a vizével, lecsavarozod a tetejét és kész. Én zöldbabot minden évben így rakok el. Most próbálj ki pár üveggel! – javasolta.
Orosz Annamária arról számolt be, hogy nem járt sikerrel a saját módszerével. – Én csak simán zacskóban fagyasztom a borsót, de mire előkerül, már nem édes, és úgy nem szereti a családom – írta, mire Magyarné Besze Mária biztosította arról, hogy az ő módszerével édes marad. Nagy Abonyi Katalin azt javasolta, a mélyhűtőből kivéve is lehet rajta javítani, ha nem elég édes simán elkészítve: „Egy kanál cukor bele, és olyan, mint frissen.”
Sokan teszik el vegyesen a zöldségeket, többek között Tóth Józsefné Veronika is. – A zöldségeket nem dinsztelem, hanem blansírozom, és akkor bármire használhatom – írja. A blansírozás az előbb említett oldal szerint „más néven előfőzés vagy sokkolás: a nyers alapanyagokat forrásban lévő vízben rövid ideig hőkezeljük. Az eljárás lényege a kifejezetten gyors felmelegítés, majd lehűtés.” Ez arra jó, hogy a zöldség megtartsa színét és ízét.
Fotó: Facebook