2022.10.07., péntek - Amália
Tatabánya: 8o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Kullancsszezon: halálos betegségek időszaka

Tóth Zsuzsa, 2022. július 20. - 20:56
Kullancsszezon: halálos betegségek időszaka
.
Megérkezett a kullancs szezon, ami bizony nem csak bosszantó, de rendkívül veszélyes is. Agyhártyagyulladás, Lyme kór. Ki hinné, hogy egy parányi élőlény életeket tehet tönkre, vagy éppen olthat ki?


Sajnos az elmúlt években ágyhártyagyulladás miatt több tragédia is történt hazánkban. A betegséget nem ismerték fel idejében és ez életekbe került. Egészen abszurd és hihetetlen, hogy miért veszik félvállról a tüneteket, így nem árt, ha azokat mindenki tudja.


Ha Ön vagy hozzátartozója ezeket produkálja, ne hagyja elodázni!


„ Folyamatos, erős fejfájással kerültem kórházba. Nagyon gyenge voltam és sokat aludtam. A sürgősségin mindent rendben találtak, így egy fájdalomcsillapítóval hazaküldtek. A következő két napból sok mindenre nem emlékszem, végig aludtam, talán párszor el is ájultam. Emlékezetkieséseim voltak, a fejem továbbra is fájt, és a közérzetem nagyon rossz volt. Sokszor már kétségbeesésemben azt kívántam, így vagy úgy, de ennek legyen vége… Amikor harmadik nap bevitt a mentő, már komoly fényérzékenységem volt, végig hánytam az utat, majd egy merev nyaki vizsgálat, és egy lumbálás után derült ki az agyhártyagyulladás. Az kezelőorvosom szerint olyan értékeim voltak, hogy kómában kellett volna lennem. Három hétig voltam kórházban, a három hét alatt négyszer lumbáltak, és utána még egy hosszú, hónapokon át tartó lábadozás kezdődött, némi rehabilitációval. Ugyan az agyhártyagyulladásos megbetegedések száma országos szinten alacsony, a halálozási arány, és a testi, szellemi fogyatékosság visszamaradása annál magasabb. Nekem így óriási szerencsém volt. Némi memória romlással, mozgás koordinációs problémákkal megúsztam, amit később tornával nagyon szépen helyretettek.


Ami talán a negatív hozadéka a dolognak, hogy évi egyszer kórházba kerülök el nem múló fejfájással. Ezt minden egyes alkalommal „hisztinek” titulálják a sürgősségin, egészen addig, amíg meg nem látják a kórtörténetem. Utána rendszerint azonnal hátba akarnak szúrni agyvízért. Nagyon szélsőséges a hozzáállás ilyen téren.


Amit még érdemes tudni, hogy legtöbb esetben az agyhártyagyulladás magas lázzal jár. Én nem vagyok lázas típus alapból sem, nekem akkor nem volt, ez meg is zavarta az orvosokat. Nekem előtte egy héttel volt mindössze egy napig minden előzmény nélkül, ami ahogy jött, úgy ment is. De a konkrét rosszullét előtt semmit nem érzékeltem, még csak rossz közérzetet sem. „


Hazai járványügyi adatok szerint ebbe a betegségbe hatból egy beteg belehal, a nemzetközi statisztikák szerint pedig a túlélők akár ötöde testi vagy idegrendszeri károsodást szenved. Ilyen lehet az ujjak, vagy teljes végtagok elvesztése, agykárosodás, halláskárosodás, amelyek a fertőzésen átesettek életminőségére, egész életére kihat. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint évente világviszonylatban mintegy 500.000 megbetegedés történik, halálozási mutatójuk pedig rendkívül magas: évente 50.000 ember veszíti életét.


A kullancsok által terjesztett másik rettegett betegség a Lyme kór, ami viszont sokszor évekig, évtizedekig sem derül ki, és bár a tipikus és gyakori tüneteket bárki megtalálja az egészséggel foglalkozó portálok többségén, sajnos a Lyme félrediagnosztizálása rendkívül gyakori.


„Ízületi fájdalmai voltak kéz, és térd területen. Diagnosztizáltak reumatoid artritisz betegséggel. Teljesen összeomlottam, hiszen egyrészt fiatalnak érzem magam ilyen nyavajákhoz, másrészt nem szerettem volna idős koromra teljesen mozgásképtelen lenni. Akkor kerültem a csornai kórház kiváló reumatológus főorvosához, Dr. Martos Jánoshoz, aki a panaszaim után kért egy speciális vérképet, így derült ki, hogy kullancs pozitív vagyok. A doktor úr elmondása szerint, nagyon sokaknál ez a betegség csak így derül ki, holott lehet már több éve, évtizede történt a csípés. Nagyrészt kordában tartható betegség, ám rossz tréfát űz az emberi szervezettel. Hol tünetmentesen élsz, akár hónapokig is, hol gyötörnek a fájdalmak. Ez nagyon hullámzó tud lenni.”


A meningococcus ( agyhártyagyulladás ) nevű baktérium okozta súlyos, rendkívül gyors lefolyású megbetegedés, de létezik rá védőoltás. Jelenleg mindkét, hazánkban gyakran előforduló szerocsoport (B és C) ellen hatékony vakcinával rendelkezünk, de forgalomban van már az A, W és Y csoportok ellen is védettséget biztosító négy komponensű (A,C,Y,W) oltóanyag is. Mivel a fertőzés csecsemőkorban a leggyakoribb, ezért a betegség védőoltással történő megelőzése ebben az életkorban kiemelt jelentőségű. Hangsúlyozni kell, hogy egyetlen védőoltás sem képes 100%-os védettséget garantálni, de Magyarországon még nem kezeltek olyan beteget gennyes agyhártyagyulladással, aki előzetesen védőoltásban részesült.


Kullancs elleni védőoltás is létezik, bár a kifejezést az orvostársadalom helytelennek véli, hiszen valójában kullancs által terjesztett betegségek ellen véd. Célszerű az oltásokat a szezontól távoli időszakban (még télen) megkezdeni, hogy a szezonra már védettekké váljunk. Bár a szakemberek ezt rendszeresen hangsúlyozzák, az emberek többnyire a szezon alatt (tavasszal és nyáron) kérik az oltási sorozat megkezdését. Természetesen, ennek sincs semmi akadálya, de az oltási sort célszerű ugyanazzal az oltóanyaggal befejezni, amellyel az oltásokat megkezdték.


A kullancs csípés korai felismerése rendkívül fontos! Kell a rutin minden család életében, hogy a nap végén átnézzük magunkat és egymást. Ha rendellenességet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz!