2022.10.07., péntek - Amália
Tatabánya: 10o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Érvénytelen lett a tatai szállodaberuházás elleni népszavazás

frisshirek.hu, 2022. augusztus 01. - 10:28
Érvénytelen lett a tatai szállodaberuházás elleni népszavazás
Érvénytelen lett Tatán a vasárnap megtartott helyi népszavazás, ami az Avalon-csoport Öreg-tó mellett tervezett szállodaépítését kívánta megakadályozni.

Horváth József jegyző az urnák lezárása után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előzetes adatok szerint a szükséges 50 százaléknál (10 281 fő) kevesebben, 8360-an vettek részt a népszavazáson, így a voksolás érvénytelen lett. A választási bizottság a beérkezett jegyzőkönyvek átvizsgálása után állapítja meg a végeredményt, amely még nem jogerős, ezért az esetleges fellebbezések, óvások miatt elhúzódhat az eljárás - tette hozzá a jegyző.

Komárom-Esztergom megyei városban három kérdésben várták a helyiek véleményét: a népszavazás kezdeményezői azt szerették volna elérni, hogy az önkormányzat ne köthessen településfejlesztési szerződést a tatai Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve a terület természeti és épített értékeit. Megtiltották volna, hogy a szomszédos telekre út épüljön, illetve a meglévőt kiszélesítsék, illetve az istállóra és a lovas pályára vonatkozó településképi rendelet és helyi építési szabályzat a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradhasson.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport még 2020 májusában jelentette be, hogy egy 15 milliárd forintos beruházás keretében 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. A beruházók szerint a létesítmény 100 millió forintos adóbevételt hozhatna városnak, emellett 80-100 embernek biztosítana foglalkoztatási lehetőséget.

A tervek megakadályozására nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a MAG (Miénk a Grund Városvédő Egyesület) és a Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom több tüntetést szervezett, közel 7000 aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért. A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele – mintegy tízezer ember – voksolt volna. A szavazat érvényességéhez pedig az egy-egy kérdésnél az érvényes szavazatok több mint felének azonosságára lett volna szükséges. Eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhatott volna a szavazással ellentétes döntést.

Michl József (Fidesz-KDNP), Tata polgármestere az MTI kérdésére vasárnap este azt mondta, a népszavazáson a tataiak nagy számban vettek részt, de a többség látta, hogy az önkormányzat korábbi határozata már elébe ment a problémának A városvezetés idén tavasszal fejezte be a helyi építési szabályzat felülvizsgálatát, amely az egész települést érintette: a partnerségi egyeztetések lezárásakor nem változtatott a korábbi status quón, konkrétan erre a telekre vonatkozóan sem, hiszen nem engedélyezte az Avalon-csoportnak a terület nagyobb beépíthetőségét - tette hozzá. A polgármester megjegyezte, hogy a beruházó Avalon-csoport 2020 decemberében már az általuk elkészíttetett hatástanulmányhoz kapcsolódó, az önkormányzat által feltett 105 kérdésre sem válaszolt.

Érvénytelensége ellenére a kezdeményezők sikernek könyvelhetik el a népszavazás eredményét, mivel a szavazók döntő többsége a beruházás ellen szavazott, emellett a nyári időpont ellenére magas részvételi arányt produkáltak.