2022.10.07., péntek - Amália
Tatabánya: 7o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Több millió tonna gabona áll az odesszai kikötőben

frisshirek.hu, 2022. augusztus 19. - 14:00
Több millió tonna gabona áll az odesszai kikötőben
Olyan nagy mennyiségű gabona halmozódott fel az odesszai kikötőben, hogy idén nem is lesznek képesek behajózni. Mindeközben az Enerhoatom ukrán energetikai vállalat arra figyelmeztet, hogy Moszkva lekapcsolhatja a zaporizzsjai atomerőművet az ukrán energiahálózatról.

A júliusban létrejött orosz-ukrán-török-ENSZ megállapodás eredményeként újrainduló ukrán tengeri gabonaszállítások révén 25 teherszállító hajó hagyta el az odesszai kikötőt mostanáig mintegy 600 ezer tonna gabona, szója, napraforgóolaj és egyéb termékkel megrakodva.

Ez azonban messze van a kívánatos szinttől. Olyan nagy mennyiségű gabona halmozódott fel az odesszai kikötőben, hogy nagy valószínűséggel jócskán a jövő évre is áthúzódik majd ezek hajóra tétele, még abban az esetben is, ha sikerül felgyorsítani a gabonaszállítmányok indítását.

Mintegy 5 millió tonna gabona van jelenleg a kikötőben, melynek elszállításara havonta 100 hajó áll rendelkezésre. Ez pedig távol esik a kívánatos szinttől. A törököket és az oroszokat is be kell vonni az egyeztetésekbe a szállítások felgyorsítása érdekében – jelentette a France24 tudósítója Odesszából.

Kijev szerint Moszkva hamarosan lekapcsolja a zaporizzsjai atomerőművet az ukrán energiahálózatról

Az ukrán Enerhoatom vállalat közlése szerint az orosz erők azt tervezik, hogy lekapcsolják az enerhodari atomerőmű üzemben lévő blokkjait az ukrán energiahálózatról. Az oroszok nagyszabású provokációt készítenek elő az erőműnél ukrán vádak szerint. Moszkva szerint ugyanakkor az ukránok terveznek provokációt Enerhodarban.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki ma Odesszába látogat, az erőmű és környéke demilitarizálására szólított fel tegnap Lvivben. Felhívása értelmében a teljes katonai személyzetet és fegyverzetet ki kell vonni az erőműből, iletve térségéből. Oroszország azonban erre nem hajlandó.

Kép: world-grain.com