2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 3o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Szombat reggel megindult a gázszállítás a Baltic Pipe vezetéken Lengyelország felé

frisshirek.hu | 2022. október 01. - 11:27
Szombat reggel megindult a gázszállítás a Baltic Pipe vezetéken Lengyelország felé
Szombat reggel megindult a gáz Norvégiából Dánián és a Balti-tengeren keresztül Lengyelországba - közölte a Gaz-System lengyel gázvezeték-üzemeltető.

Kedden adták át az évi 10 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe vezetéket a Szczecin mellett fekvő északnyugat-lengyelországi Goleniówban, ami keresztül a norvég gáz Lengyelországba jut el. A megnyitó ünnepség egy nappal azután történt, hogy szivárgásokat észleltek az Oroszországot Európával összekötő tenger alatti Északi Áramlat gázvezetékekben. 

Az Energinet dán és a Gaz-system lengyel gázvezetékrendszer-üzemeltető közös beruházásaként létesített Baltic Pipe csővezetékrendszer összességében mintegy 900 kilométer hosszú, a Balti-tenger felszíne alatti, mintegy 275 kilométer hosszú részét 2020-ben kezdték el építeni. Az 1,6 milliárd euró értékű beruházás az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) 266 millió eurós támogatásával valósult meg.

Szombat reggel 6 óra 10 perckor indult meg a gázszolgáltatás - közölte a Gaz-System lengyel gázvezeték-üzemeltetőja a Reuterssel.


A vezeték lehetővé teszi a lengyelországi gázszállítások diverzifikációját, megerősíti Lengyelország szuverenitását, és függetleníti az országot az orosz szállításoktól - ezt Andrzej Duda lengyel elnök jelentette ki a keddi megnyitón.

Oroszország áprilisban csökkentette, majd szüntette meg Lengyelország gázellátását, amikor a lengyel állam nem volt hajlandó rubelben fizetni. A Baltic Pipe orosz gázszállítások helyettesítését váltja ki. A lengyelországi gázfogyasztás tavaly 20 milliárd köbméter volt. Az országban évi mintegy 4 milliárd köbméter földgázt termelnek ki. A gázszükségletetegy részét  Varsó katari és amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) behozatalával fedezi. A balti-tengeri Swinoujsciében működő LNG-kikötő kapacitását jövőre a tervek szerint 8 milliárd köbméterre bővítik. 

A Baltic Pipe gázvezetéken keresztül az idei év végéig a PGNiG lengyel állami gázszolgáltató mintegy 900 millió köbméter gáz szállítását tervezi. Teljes, évi 10 milliárd köbméter kapacitással a vezeték jövő év elejétől fog működni. A jövő év elejétől pedig 10 éven keresztül évi 2,4 milliárd köbméter gáz érkezik Lengyelországba.

fotó: CGTNGlobalBusiness