2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Újabb gázvezeték kereskedelmi üzemeltetéséról döntöttek, ami csökkenti az orosz gáztól való függést

frisshirek.hu | 2022. október 01. - 14:49
Újabb gázvezeték kereskedelmi üzemeltetéséról döntöttek, ami csökkenti az orosz gáztól való függést
Görögország és Bulgária szombaton megkezdte egy régóta halogatott gázvezeték kereskedelmi üzemeltetését, amely segít csökkenteni Délkelet-Európa orosz gáztól való függőségét és növelni az energiabiztonságot - írja a Reuters.

A 182 km-es vezeték megkönnyebbülést fog nyújtani Bulgáriának, amely április vége óta küzd a gázellátás megfizethető áron történő biztosításáért, az orosz Gazprom (GAZP. MM) ekkor szakította meg a szállításokat, mivel Sofia nem volt hajlandó rubelben fizetni.

Oroszország csökkentette az Európába irányuló gázszállításait, miután a Nyugat szankciókat vezetett be Moszkvával szemben Ukrajna megszállása miatt, így az Európai Unió országai az emelkedő árak közepette alternatív ellátásokat kerestek.

"Ez a folyamat gyökeres változást jelent Bulgária és Európa energiabiztonsága szempontjából. A szabadságot jelenti, meg kell szabadulni az orosz gáztól" – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy szófiai ünnepségen, amelyen Bulgária, Görögország, Azerbajdzsán, Románia, Szerbia és Észak-Macedónia vezetői vettek részt.
"Az emberek itt, Bulgáriában és Európa-szerte is érzik az orosz háború következményeit. Az ilyen projekteknek köszönhetően azonban Európának lesz elég gáza a télre" – mondta.

A Görögország–Bulgária (IGB) rendszerösszekötő vezeték 1 milliárd köbméter (bcm) azeri gázt fog Bulgáriába szállítani.

Az évi 3 milliárd köbméteres kezdeti kapacitással, és azt tervezi, hogy ezt később 5 milliárd köbméterre emeli, a vezeték a szomszédos Szerbiába, Észak-Macedóniába, Romániába, valamint Moldovába és Ukrajnába szállítja a gáz.

Az észak-görögországi Komotini városából a bulgáriai Stara Zagorába szállítja majd a gázt. Az IGB egy másik vezetékhez, a Déli Áramlat gázfolyosó egy részéhez kapcsolódik, amelyen keresztül azeri gázt szállít Európába.

Pénteken Bulgária, Románia, Magyarország és Szlovákia gázszolgáltatói azt javasolták, hogy hálózataikon keresztül egyre több azeri szállítmány érkezzen Közép-Európába.

A 240 millió eurós gázvezetéket a bolgár BEH állami energiavállalat, a DEPA görög gázszolgáltató és az olasz Edison (EDNn.MI) közös vállalata ellenőrzi- írja a Reuters.

fotó: Ilham Aliyev Facebook-oldala