2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 11o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Novák Katalin nem írta alá a közép-kelet-európai elnökök közös, ukrajnai annexiót elítélő nyilatkozatát

frisshirek.hu | 2022. október 02. - 11:07
Novák Katalin nem írta alá a közép-kelet-európai elnökök közös, ukrajnai annexiót elítélő nyilatkozatát
Az elnökök elítélik az Oroszország általi ukrajnai annexiót, soha nem fogják azt elismerni, és követelik az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás fokozását. Arra kértem Čaputová elnök asszonyt, legyenek partnerek, hogy a Magyarországnak jogosan járó európai uniós forrásokat mielőbb megkaphassuk - kérte a köztársasági elnök a szlovák elnököt.

A közép- és kelet-európai országok elnökei nyilatkozatban ítélték el, hogy Oroszország illegálisan ukrán területeket annektált. A nyilatkozatot aláíró elnökök sorából feltűnően hiányzik egy név: Novák Kataliné, Magyarország köztársasági elnökéé – szúrta ki a szlovákiai Napunk hírportál, amelyet a hvg.hu idézett.

Novák Katalin neve hiányzik a nyilatkozatról, ami már hivatalosnak is nevezhető, hiszen Zuzana Caputová szlovák elnök a hivatalos honlapján tett közzé. A magyar köztársasági elnök hivatalos oldalán nincs nyoma a nyilatkozatnak, az utolsó hír a budapesti Ráday református kollégium új épületének felavatásáról szól. Orbán Viktor, sőt az egész kormány szintén hallgat ez ügyben, az ő oldalán sem található ezzel kapcsolatban semmilyen állásfoglalás.

A közös elnöki nyilatkozat szövege:

„Mi, Közép- és Kelet-Európa országainak elnökei, amelyeknek vezetői ellátogattak a háború sújtotta Kijevbe, és saját szemükkel győződtek meg az orosz agresszióról, nem hallgathatunk mikor Oroszország nyíltan megsérti a nemzetközi jogot, ezért a következő nyilatkozatot tesszük:
Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét.
Szilárdan kiállunk a 2008-as NATO-csúcs döntése mellett, mely Ukrajna eljövendő NATO-tagságáról szól.
Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben, követeljük, hogy Oroszország azonnal húzódjon vissza az összes megszállt területről és felszólítjuk az összes Szövetségest, hogy jelentősen növelje az Ukrajnának szánt katonai segítséget.
Mindenkit, aki agresszív bűnöket követ el, felelősségre kell vonni.”

Az aláírók pedig:

Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke,
Miloš Zeman, Csehország köztársasági elnöke,
Alar Karis, Észtország elnöke,
Egils Levits, Lettország elnöke,
Gitanas Nauseda, Litvínia elnöke,
Stevo Pendarovski, Észak-Macedónia elnöke,
Milo Đukanović, Montenegró elnöke,
Andrzej Duda, Lengyelország elnöke,
Klaus Iohannis, Románia elnöke.

Novák és Čaputová néhány nappal azután találkoztak, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő az Országgyűlésben azt mondta, még nem látott olyat, hogy "egy törpe vet ki szankciót egy óriásra". A magyar kormány nemzeti konzultációt fog indítani a szankciók kérdésében, és a kormányzati kommunikációban előtérbe került, hogy a nehéz gazdasági helyzetért a „brüsszeli szankciók” okolhatóak.

Zuzana Čaputová és Novák Katalin egészen másként látják az ukrajnai háborút, álláspontjuk sok kérdésben eltér. A EU szankciós politikáját is másként értékelik. A találkozó alkalmából a szlovák államfő burkoltan bírálta a magyar kormány álláspontját.

Teljesen legitim elemezni, milyen hatásuk van a szankcióknak az európai országokra, mondta Čaputová.

„Ez természetes, hiszen védenünk kell az állampolgáraink érdekeit. Egyúttal viszont nincs összhangban a valósággal a szankciók Oroszországra tett hatásának a megkérdőjelezése”

– mondta, hozzátéve, számos elemzés mutatta ki, hogy a szankciók igenis sújtják Moszkvát, még ha nem is olyan gyors a hatásuk, mint azt feltételezni lehetett.

Novák Katalin Facebook oldalán így összegezte a találkozót.

"Az Oroszországgal szemben megvalósított EU-s lépések is szóba kerültek. Itt egyelőre nem vagyunk azonos állásponton. Magyarország olyan szankciókat tud csak elfogadni, amelyek nagyobb fájdalmat jelentenek az orosz agresszornak, mint a magyar vagy az európai embereknek. Őszintén meg kell vizsgálni, hogy az eddigi szankciók betöltötték-e funkciójukat."