2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 7o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Jövő évtől az egzotikus állatok tartásához is jogosítvány kell Bécsben

frisshirek.hu, 2022. október 04. - 22:32
Jövő évtől az egzotikus állatok tartásához is jogosítvány kell Bécsben
2023. január 1-jétől Bécsben már csak az tarthat egzotikus állatot az otthonában, aki elvégezte az ehhez szükséges tanfolyamot. A jogosítványt a speciális igényű hüllők, kétéltűek és papagájok beszerzése előtt kell megszerezni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A saját tollukat kitépő ara papagájok, parkban szabadon engedett kígyók, megpuhult páncélú teknősök – a bécsi állatorvosi rendelőkben is egyre gyakrabban fordulnak meg olyan egzotikus állatok, amelyek a nem megfelelő tartás miatt betegedtek meg. Hogy véget vessenek az állatoknak a gazdáik tudatlanságából eredő szenvedésének, az osztrák fővárosban 2023. január 1-jétől már csak olyanok tarthatnak egzotikus állatokat, akik megszerezték az ehhez szükséges jogosítványt - írja Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Az egzotikus állatjogsihoz egy

legalább négyórás tanfolyamon kell résztvenniük a leendő gazdáknak,

ahol szó esik az állatok természetes élőhelyéről, tartásáról és gondozásáról valamint a hozzájuk kapcsolódó jogi előírásokról. A tanfolyam 40 euróba kerül és akkreditált szakemberek tartják. A részvételi díj egy az egyben az előadókhoz kerül, a városnak nem származik bevétele belőle. 

A tanfolyam célja, hogy az embereket már az egzotikus házi kedvencek beszerzése előtt szembesítsék az állat igényeivel, az ezzel járó költségekkel és így megalapozott döntést hozhassanak a vásárlásról –

vagy éppen arról, hogy mégsem nekik való feladat egy kakadu vagy boa tartása.    

A kutyajogsihoz hasonló dokumentumot olyan hüllők, kétéltűek és papagájok otthoni tartása esetén követelik meg, amelyek – az osztrák állatvédelmi törvény 25. paragrafusa értelmében – speciális tartási körülményeket igényelnek a klíma, a táplálás, a mozgásigény vagy a szociális viselkedés szempontjából. A jogosítványt az állat regisztrációjakor kell bemutatni, akinek nincs ilyen, annak adott időn belül el kell végeznie a tanfolyamot. Akinek már 2023. január 1-jét megelőzően is volt különleges igényű egzotikus állata, annak nem kötelező megszereznie a jogosítványt, de természetesen ajánlják neki. Aki elfelejti regisztráltatni az egzotikus házi kedvencét, az akár 3.750 eurós bírsággal is számolhat.

Azért a hüllők, kétéltűek és papagájok esetében írták elő a jogosítványt, mert ezek a leggyakrabban házi kedvencként tartott vadállatok. Nem kizárt, hogy hamarosan más egzotikus állatokra is kiterjesztik az előírást.