2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 2o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Hét éve hunyt el Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni első köztársasági elnök

Hajmási Judit | 2022. október 06. - 19:15
Hét éve hunyt el Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni első köztársasági elnök
Göncz Árpád: Életem címmel kiadott kötet jelent meg az évforduló alkalmából, amit tegnap a Gazdagréti Közösségi Házban mutattak be az érdeklődőknek.
"Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket, akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó, akik a versenytársadalom versenyképtelenjei, akiknek nincs eszközük megvédeni Önmagukat, s akik épp ezért leginkább szorulnak védelemre."

Részlet Göncz Árpád parlamenti felszólalásából, 1990. augusztus 3.

Göncz Árpád a rendszerváltás utáni politika máig legnépszerűbb alakja, élete párhuzamosan futott a huszadik század történelmével. Erős igazságérzete többször sodorta bajba, mégsem engedett elveiből sosem.

Sokan sokfelé, sokféleképp idéztük fel Göncz Árpád alakját születésének századik évfordulóján. Megemlékezések, kiállítások, koncertek, postabélyeg és elsőnapi boríték, kerekasztal-beszélgetések, felolvasó estek, a Bécsi úti emlékhely megnyitása, filmvetítések, villámcsődület, színházi bemutató, dombormű avatás, új, nevét viselő közterületek, stb. Úgy gondoltuk, az író, műfordító, a Gutenberg-galaxis elkötelezettje, különösen örülne egy könyvnek –olvasható a könyv előszavában.

A könyve előkészületi munkái és a mai megemlékezés a Göncz Árpád Alapítvány elnökének Gulyás András elhivatottságának köszönhető.

Gulyás András személyes küldetése Göncz Árpád örökségét megvédeni és rendszerbe rendezni, és nemcsak azért mert évekig külügyi tanácsadója volt a köztársasági elnöknek, hanem azért is, mert egy olyan ember életútját, aki mindig kiállt az elesettekért, aki következetesen képviselte eszméit, akár börtön, akár a köztársasági elnöki szék járt érte, meg kell őrizni, hogy jelzőfényként szolgálhasson a következő generációk számára is.

Lengyel László ma az Óbudai Egyetem Parkban, a Jovánovics György által készített mellszobornál tartott ünnepségen beszélt. Elmondta, hogy az ő dolga, hogy arra emlékezzen, aki ennek a cserbenhagyott és megtagadott rendszerváltásnak az igazi hőse volt.

"Az az érzésem, hogy az, hogy mi valóban Európához akarunk tartozni, csak addig tartott, amíg ő volt a köztársasági elnök. Nem Göncz Árpád csinálta a rendszerváltást, de nélküle nem ment volna. Nekünk volt egy 10-15 jó évünk, ami nem volt az elődjeinknek, és nem tudni megadatik-e az utódainknak. Göncz a szabadság, testvériség, egyenlőség igazi megtestesítője, ha valaki, hát ő igazán tudta, mit jelent szabadnak lenni"

– emlékezett Lengyel László.

Fotó: MTI, Budapest, 2000. augusztus 20.
Mádl Ferenc köztársasági elnök Gönz Árpádnéval beszélget a Szent István-napi ünnepségen, a Parlamentben. Mögöttük áll Áder János, az Országgyűlés elnöke, valamint a korábbi államfő, Göncz Árpád

A rendezvényen jelen volt Kiss László harmadik kerületi polgármester és Gulyás András a Göncz Árpád Alapítvány elnöke. A beszédek után a szobornál elhelyezték az emlékezés és a tisztelet virágait.

A 2015. október 6-án elhunyt néhai köztársasági elnököt november 6-án helyezték végső nyugalomra az Óbudai temetőben. A 15 órakor kezdődő gyászszertartáson – végakaratának megfelelően – Koncz Zsuzsa és Bródy János a Ha én rózsa volnék című dallal, majd egykori '56-os rabtársa, Mécs Imre, valamint Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatta. 

Fotó: Facebook/Újbuda