2022.11.29., kedd - Taksony
Tatabánya: -0o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Megkegyelmezhetett a köztársasági elnök a jogerősen elítélt balmazújvárosi polgármesternek

frisshirek.hu, 2022. október 06. - 16:37
Megkegyelmezhetett a köztársasági elnök a jogerősen elítélt balmazújvárosi polgármesternek
A volt polgármester kegyelmi kérvénye beletartozhatott abba a 173-ba, amelyet Áder János hivatali idejének lejárta előtt gyorsan még elbírált.

Kegyelmet kaphatott Áder Jánostól Balmazújváros letöltendő börtönbüntetésre ítélt korábbi polgármestere - írta meg a hvg.hu a 24.hu értesülését. Veres Margitot 2018-ban kapott öt éves szabadságvesztést, amelyet akkor azonban nem kezdett meg, mert kegyelmi kérvénnyel fordult Áder Jánoshoz, az akkori köztársasági elnökhöz.

A 2022 tavaszán leköszönt államelnök mandátumának utolsó hónapjaiban nem fukarkodott az ítélkezéssel. 173 kegyelmi kérvényről döntött, amelyek közül azonban csak hatot adott meg, a többit visszautasította.

Biztos, hogy akkoriban kellett elbírálni a volt városvezető folyamodványát is, mert Novák Katalin hivatala arról értesítette a sajtót, hogy az ő asztalán nincs olyan kérvény, amelyet még Ádernek írtak.

A 24.hu hiába kereste Veres Margitot, csak az ügyvédjével, Rácsai Lajossal tudott beszélni, akivel szintén nem jutott sokra. Ő azt nyilatkozta a lap megkeresésére, hogy nem kapott felhatalmazást az ügy részleteinek közlésére. Annyit azonban elmondott, hogy a volt polgármester valóban szabadlábon van, és nem cáfolta a lap értesülését sem.

Korábban perújítási kérelmet adott be Veres Margit, hogy tisztázza magát, amely büntetőeljárás a Debreceni Ítélőtáblán indult el még januárban. A bíróság közlése szerint ezt azonban júniusban visszavonták, amely a 24.hu szerint azt támasztja alá, hogy időközben megkaphatta a kegyelmet a köztársasági elnöktől.

Balmazújváros korábbi vezetőjét azért ítélte a bíróság 5 év letöltendőre, mert 400 ezer forinttal és egy autóval megvesztegették. Egy vállalkozó azt akarta elérni Veres Margittól, hogy segítse támogatáshoz jutni a rendezvénycsarnokának elkészülését.

Kiemelt kép forrása: Balmazújváros Facebook-oldala