2023.03.27., hétfő - Emánuel
Tatabánya: 7o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Navracsics: Érdemes megfontolni az uniós hitel kérelmezését is - Vélhetően a korrupciósellenes csomag elfogadására és végrehajtására plusz időt kap a kormány

frisshirek.hu, 2022. október 06. - 18:30
Navracsics: Érdemes megfontolni az uniós hitel kérelmezését is - Vélhetően a korrupciósellenes csomag elfogadására és végrehajtására plusz időt kap a kormány
Az Európai Parlamentnek „közvetlen, döntő szava nincs azokban az eljárásokban, amelyekben érintettek vagyunk” – kezdte a miniszter az Indexnek adott interjúját. Azonban, szerinte EP közvetve a véleményével nagy mértékben befolyásolhatja a folyamatokat, így a tárgyalások „finisében” azért ment Strasbourgba, hogy találkozzon olyan európai parlamenti képviselőkkel, „akik Magyarországgal szemben sarkos véleményeket fogalmaztak meg” – hangoztatta.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

„A jelentős részüket sehogy sem tudnám meggyőzni, arról azonban nem tettem le, hogy velük is egy bizalomerősítő folyamat vegye a kezdetét”

– mondta el Navracsics az index.hu-nak adott interjúban, amelyet az atv.hu szemlézett. 

Véleménye szerint már a nyári tárgyalások „sem voltak súlytalanok”, majd így folytatta, „most azonban erős alap volt azzal érkeznem az EP-be, hogy itthon a parlament kedden megszavazta azokat a törvényeket, amelyeket az Európai Bizottsággal kötött megállapodások alapján nyújtottunk be.” Az EU véleménye szerint akkor fog dönteni, amikor már az Integritás Hatóság feláll, megkezdi működését. 

Navracsics elmondta, ő a helyreállítási alapból az uniós hitelt is lehívná.

„Még nem járt le a határidő, amíg hivatalosan bejelenthetjük, hogy élünk-e a lehetőséggel vagy sem, a kapu nyitva áll, 2023-ig kell csak nyilatkoznunk, ahogy ezt a kormány már többször is nyilatkozta. Érdemes mérlegelni, hogy folyamatosan változik a gazdasági környezet, egyre kevesebb olcsó finanszírozási csatorna érhető el, így ez a kölcsön a kedvező kondíciói miatt vonzó opció lehet számunkra”

– magyarázta.

Értesülések szerint a korrupciósellenes csomag elfogadására és végrehajtására plusz időt kap a kormány


A Népszava eközben úgy értesült, hogy az európai uniós országok miniszteri szintű tanácsa október 13-án várhatóan megadja a haladékot az Orbán-kormánynak a 17 intézkedésből álló korrupcióellenes csomag elfogadására és végrehajtására, vagyis a tagállamok pénzügyminiszterei legkésőbb december közepéig elhalaszthatják a szavazást az Európai Bizottság által javasolt, nagyjából 3000 milliárd forint (7,5 milliárd euró) pénzügyi szankcióról.

Ehhez viszont Magyarországnak száz százalékosan teljesítenie kell a Brüsszelnek tett ígéreteit az előre egyeztetett menetrend alapján, hogy elkerülje a büntetést.