2024.04.16., kedd - Csongor
Az ország 19 megyéjében

Részleges napfogyatkozás lesz október 25-én

frisshirek.hu | 2022. október 06. - 19:00
Részleges napfogyatkozás lesz október 25-én
A csillagászat szerelmesei már biztos nagyon várják október 25-ét, ugyanis részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető, melyet hazánkból is láthatunk majd.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán hosszabb írás foglalkozunk a napfogyatkozással. Emlékeztetőül leírja a szerző, hogy napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Akkor miért nem látunk minden újhold idején fogyatkozást? Azért, mert a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással. Ez pont arra elegendő, hogy a Hold általában újhold idején nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik, és így árnyéka bolygónk északi pólusa fölé vagy déli pólusa alá vetül. Részleges napfogyatkozást akkor figyelhetünk meg, mikor a Hold középpontja nem esik egybe a Nap középpontával, attól valamivel távolabb halad el, ilyenkor az égi kísérőnk a napkorongnak látszólag csak egy részét takarja el - szemlézte a bejegyzést az idokep.hu.

A mostani fogyatkozás a Föld felszínéről sehonnan sem látszik teljesnek. Európa legnagyobb részén, Nyugat-Ázsiában és Afrika északkeleti tájain lesz megfigyelhető. Budapestről nézve 11 óra 18 perckor lép be a Hold a Nap elé. A legnagyobb fázisát, amikor a Hold a Nap egyharmadát takarja el, 12 óra 25 perckor éri el, majd 13 óra 33 perckor lép ki teljesen a napkorong elől égi kísérőnk. Fővárosunkban a fogyatkozás 0,44 magnitúdós lesz, ami azt jelenti, hogy a napátmérő 44%-áig jut el a Hold árnyéka. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy az ország mely részéről figyeljük meg a részleges napfogyatkozást, maximuma tájegységektől függően 28% és 39% között lesz, északkeleten figyelhetjük majd meg a legnagyobb mértékű kitakarást. Az ilyen mértékű részleges napfogyatkozás már épp elegendő ahhoz, hogy valamelyest érzékeljük a fény és a színek fakulását. Ez a napfogyatkozás ugyanakkor a Föld egyik pontján sem lesz teljes. A következő hazánkból is látható részleges napfogyatkozásra 2027. augusztus 2-án kerül sor.

Ha már megfelelően védett a távcsövünk, sokkal szebb napfogyatkozás-látványban lehet részünk, mint szabad szemmel!

Nagyon megkapó élmény, ahogy az első kontaktus bekövetkeztekor a remegő szélű napkorongon az egyik remegés egyszer csak kimerevedik, és elkezd nőni! Ilyenkor tudhatjuk, hogy kezdetét vette a kétórás izgalmas jelenség. Ahogy a Hold egyre mélyebbre hatol a napkorongba, nagy nagyításon észrevehetjük, hogy a sötét holdperem nem teljesen szabályos, hanem kissé rücskös, kiemelkedések, bevágások tarkítják. 

Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra, hogy közvetlenül sose nézzünk a Napba!

Használjunk a megfigyeléshez megfelelő védőeszközt szemünk védelme érdekében, vagy a napfogyatkozás megfigyelésére alkalmas, szemünket nem károsító eszközt, ugyanis már pár másodpercnyi napba nézés is maradandó károsodást okozhat!

A 2015-ös napfogyatkozás alkalmával kisebb pánik és tömeghisztéria alakult ki a biztonságos vagy inkább félelmetes napfogyatkozás megfigyelésről. Voltak olyan köznevelési intézmények, ahol a napfogyatkozás alatt befüggönyözték a termeket, nehogy a gyermekek megvakuljanak a gyilkos Nap fogyatkozó sugaraitól. 

A Svábhegyi Csillagvizsgáló ajánlja, hogy ne féljünk a napfogyatkozástól,

nyugodtan figyeljük meg a megfelelő eszközökkel (napfogyatkozás-néző szemüveg, hegesztőüveg DIN 14 és fölötte, tükrös kivetítés),

vagy nyugodtan keressünk fel egy csillagvizsgálót, napfogyatkozás-bemutató helyszínt a biztonságos megfigyeléshez!

A napfogyatkozás gyönyörű! Pánik és hisztéria helyett örüljünk neki, figyeljük meg, gyönyörködjünk benne, és éljük át a fogyatkozás izgalmát!