2022.11.29., kedd - Taksony
Tatabánya: 1o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Ujját törte Tordai Bence a belvárosi kilakoltatás alatti rendőri intézkedés következtében

harp, 2022. október 06. - 16:45
Ujját törte Tordai Bence a belvárosi kilakoltatás alatti rendőri intézkedés következtében
A fideszes kerületvezető saját döntésével is szembement, amikor egy 67 éves asszonyt tetetett utcára csütörtökön délután. A jelenlévő aktivistákat és országgyűlési képviselőket rendőrökkel hurcoltatta el a helyszínről.

Minden igyekezetük ellenére sem sikerült a Város Mindenkié csoport aktivistáinak több országgyűlési képviselő jelenlétével sem megakadályoznia, hogy utcára tegyék egy belvárosi lakás bérlőjét. Történt mindez annak ellenére, hogy a kerület fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter is megszavazta a kilakoltatási moratórium kezdetének előrehozatalát.

Amint arról kedden a frisshirek.hu is beszámolt, az önkormányzati tulajdonú ingatlanok körüli szervezett bűnözésről elhíresült belvárosi önkormányzat kormánypárti polgármestere, miután szavazatával vállalta a kilakoltatások leállítását, ma egy rászoruló, idős, krónikus beteg polgárt tett hajléktalanná.

Az önkormányzat 2016-ban elnyerte az „Idősbarát Önkormányzat” elismerést.

Az AVM csoport jelezte, hogy amennyiben Szentgyörgyvölgyi nem változtatja meg a döntését, élőlánccal akadályozzák meg az idős, egyedülálló asszony kiűzését a 25 m2-es, leromlott állapotú ingatlanból.

Miután néhány százezer forintos tartozása halmozódott fel, az AVM azt is vállalta, hogy kifizetik a hátralékot, amint tették volna ezt a Cserdiné Németh Angéla vezette XV. kerületben. De ugyanaz történt itt is, ami a DK-s vezetésű városrészben – a fideszes polgármestert sem hatotta meg ez a gesztus és csütörtökön rendőri erőszakkal eltávolították mind a tiltakozó aktivistákat, mind Tordai Bence, Csárdi Antal az országgyűlési képviselőket sőt, Misetics Bálintot, a főváros lakás- és szociálpolitikai főtanácsadóját is.

S ami a legdrámaibb, magát az érintett bérlőt is, akit pedig a civil szervezet anyagilag is támogatott volna a legrosszabb végkifejlet elkerülésében.

Telefonon értük utol az orvosi ellátás alatt Tordai Bencét, a Párbeszéd parlamenti képviselőjét, akinél bár a ma történtek részleteiről érdeklődtünk, de azt is megtudtuk, hogy éppen orvosi ellátásban részesül, miután a rendőri intézkedés során eltörték az egyik ujját.

Kérdésünkre, hogy miért érezte szükségét személyesen is jelen lenni a helyszínen,

„Ahelyett, hogy elfogadták volna az AVM ajánlatát, hogy kifizetik a mindössze 300 000 forintos tartozást még akkor is, ha az összeg vitatott, a polgármester mégis úgy döntött, hogy a kilakoltatást végigviszi és végigviteti a végrehajtóval és a kivezényelt húsz rendőrrel” – nyilatkozta a Frisshirek.hu-nak Tordai.

Történt mindez annak ellenére, hogy maga Karácsony Gergely főpolgármester, Csárdi Antal, a kerület országgyűlési képviselője is személyesen járt el Szentgyörgyvölgyi Péternél a döntés visszavonásáért – tette hozzá. Mindhiába.

„Mindez ráadásul az önkormányzati törvénnyel is szembemegy, amiben az szerepel, hogy kifejezetten feladatuk megakadályozni a polgáraik hajléktalanná válását. Ehhez képest mégis sikerült végigvinni ezt az embertelen folyamatot.”

Arra a kérdésünkre, hogy mindezt mivel indokolta Szentgyörgyvölgyi, Tordai válaszában jelezte, hogy nem értesült semmilyen érdemi információról. „Az bizonyára nem motiválhatta a hajthatatlanságát, hogy a kiszemelt Október 6. utcai ingatlan közvetlen szomszédságában airbnb-lakáskiadással foglalkoznak.”

Hozzátette: „az aktivistákkal mi politikusok ültünk az első sorba, hátha minket nem rángatnak el olyan hevesen, hát nem így történt sőt. Ugyanúgy alkalmazták a fizikai kényszert sd az intézkedés során az egyik ujjam is eltört. Ennek ellenére nem haragszom az ott szolgálatot teljesítő rendőrökre – annál inkább a fideszes polgármesterre. Véleményem szerint ugyanis felbujtóként ő volt az, aki ezt a nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozta nekem. De ennél sokkal tragikusabb, hogy Zsuzsa néni egy hajléktalanszállón köt ki.”

Arra a felvetésre, hogy érez-e párhuzamot a mai és a XV. kerületi eset között, sajnálattal erősítette meg a tényét és közölte, hogy Cserdiné Németh Angéla döntése a mai napig vállalhatatlan, még ha magyarázkodni is próbált az ügyben a DK.

„Én azt a történetet azóta sem értem főként, hogy felajánlotta az AVM a hátralék kifizetését, amint most a fideszes polgármesternek is. Azt viszont látom, hogy a Demokratikus Koalíció a mai napig rettentő kínosan érzi magát emiatt. Hiába próbálnak hol magyarázkodni, hol mentegetni a polgármesterüket, az egy menthetetlen döntés volt. Ilyet egy szociálisan érzékeny polgármester végképp nem engedhet meg magának. Ezzel szerintem Cserdiné Németh Angéla is végleg levizsgázott” – nyilatkozta a Frisshirek.hu-nak Tordai Bence a Párbeszéd országgyűlési képviselője.