2022.11.29., kedd - Taksony
Tatabánya: 1o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Alaszkába menekült két orosz sorköteles a katonai behívó elől

frisshirek.hu, 2022. október 07. - 07:15
Alaszkába menekült két orosz sorköteles a katonai behívó elől
Két orosz állampolgár egy alaszkai szigetre menekült a kötelező katonai szolgálat elől, majd menedéket kért az Egyesült Államoktól - közölte Lisa Murkowski szenátor hivatala.

Karina Borger, az alaszkai szenátor szóvivője e-mailen továbbított közleményben tudatta, Murkowski hivatala kapcsolatban lépett az amerikai parti őrséggel, valamint a vám- és határőrséggel. Az orosz állampolgárok arról számoltak be, hogy Oroszország keleti partvidékének egyik településéről menekültek el a kötelező katonai szolgálat elől - olvasható a közleményben.

A republikánus Murkowski és alaszkai szenátortársa, Dan Sullivan szerint a két férfi a 600 lakosú Gambell település közelében érte el a St. Lawrence szigetet hajón. Sullivan közölte, kedden reggel értesítették őt a történtekről – írja az MTI. Gambell 58 kilométerre van a szibériai Csukotka-félszigettől.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én rendelt el az ukrajnai háború miatt részleges mozgósítást, mely a hivatalos kommunikáció szerint 300 ezer tartalékos, harci tapasztalatokkal rendelkező férfit érint.

Kép: MTI