2022.11.29., kedd - Taksony
Tatabánya: 1o - 4o
Az ország 19 megyéjében

Fontos az energiatakarékosság, de kevesen vannak tisztában a besorolással

frisshirek.hu, 2022. október 07. - 07:00
Fontos az energiatakarékosság, de kevesen vannak tisztában a besorolással
A vásárlók fontosnak tartják, hogy az eszközeik energiatakarékosak legyenek, azonban az energiacímkék jelentésével a többségük nincs tisztában, és nem mindenki hajlandó jelentősen többet fizetni a jobb energiabesorolású gépekért – derült ki az Euronics Műszaki Áruházlánc friss kutatásából.

Az energiafogyasztás régóta fontos kérdés, de az elmúlt hónapokban a rezsi különösen lényeges témává vált.

A hvg.hu írta meg, hogy az Euronics ezért volt kíváncsi arra, a magyar vásárlók mennyire figyelnek oda az újonnan vásárolt eszközök energiatakarékosságára a választásuk során, és egy országosan reprezentatív kutatás keretében mérte fel a hozzáállásukat a témához.

A felmérés során csak nagyon kevesen (összesen 12 százalék) válaszolták azt, hogy az energiatakarékosság nem, vagy csak kismértékben befolyásolja vásárlói döntésüket. A legtöbben (46 százalék) energiatakarékos gépet választanak, ha egyébként a számukra legfontosabb szempontoknak megfelel a készülék, ugyanakkor csak kevéssel marad el azok száma (42 százalék), akiknél ez alapvető szempont.

Ebben a kérdésben

a többséget az emelkedő energiaárak befolyásolják (62 százalék), de közülük is sokan (54 százalék) veszik figyelembe a környezetvédelmi szempontokat is.

A megkérdezettek az energiatakarékosságot

  • a hűtők (83 százalék),
  • a mosógépek (74 százalék),
  • a fagyasztók (67 százalék)
  • és a bojlerek (63 százalék) esetében találták kiemelten fontosnak.

A legkevésbé pedig a televíziók (42 százalék) és mikróhullámú sütők (37 százalék) esetében.

A választ adó nők általánosságban, tehát mind a háztartási, mind a szórakoztató elektronikai berendezések esetében fontosabbnak látják az energiatakarékosság kérdését, mint a férfiak (és ennél fogva a teljes átlag is).

A készülékek energiabesorolását a 2021 során megújult energiacímkék jelzik a fogyasztóknak.

A megkérdezettek mindössze 20 százaléka az, aki minden részletet átnéz a címke alapján, 33 százalékuk átböngészi az azon látottakat, 40 százalékuk ennél kevesebb energiát fordít erre az információra, 7 százalék pedig egyáltalán nem foglalkozik a címkével.

A 30–39 éves korosztály a legtudatosabb e téren: a teljes mintához képest szignifikánsan magasabb azok száma ebben a csoportban, aki több időt is eltölt az energiacímkék tanulmányozásával. Az egyel idősebb korosztályban (40-49 évesek) azok száma magasabb az átlagnál, akik ugyan nem teljes alapossággal, de átnézik a címkék információit.

Ugyanakkor

a többség (83 százalék) még mindig azt gondolja, hogy a korábbi „A++” jelölés jelenti az energiatakarékosság szempontjából legmagasabb kategóriát a megváltozott címkék esetén, és csak a válaszadók tizede tudja helyesen, hogy immár az „A” jelzés jelenti a csúcsot.

Ezek az értékek valamivel jobb helyzetet tükröznek, mint a MediaMarkt tavaly nyári felmérésének eredményei. Akkor 18 évnél idősebbek mindössze 43 százaléka hallott az új címkékről. Ennél is kevesebben, csak minden nyolcadik ember tudta magabiztosan, hogy a régi jelzések mikre változtak – 42 százaléknak rémlett valami, míg majd minden második embernek fogalma sem volt róla.

A válaszadók többsége felárat is kész fizetni azért, hogy a megvásárolt eszköz kevesebb energiát fogyasszon.

43 százalékuk 5-7 százalékkal, 25 százalékuk 8-10 százalékkal, 8 százalékuk akár 10-20 százalékkal is hajlandó többet fizetni, így csupán a megkérdezettek mintegy negyede zárkózik el ettől. Annak ellenére, hogy mint korábban láttuk, az energiatakarékosság a nők számára fontosabb kérdés, mégis a férfiak inkább készek jóval magasabb árat fizetni ezért.

Kutatásunk eredményei számunkra arra engednek következtetni, hogy még van feladat az iparág előtt a fogyasztók energiatakarékossági edukálása terén

– mondta a hvg.hu beszámolója szerint Fazekas Bálint, az Euronics kereskedelmi ügyvezető igazgatója.

Hangsúlyozta:

a jelenlegi energiaárak mellett egy modern, legalább D kategóriájú – hozzávetőleg a régi A-nak megfelelő, közepesen energiatakarékos – készülékkel járó kezdeti egyszeri többletberuházás már rövid időn belül meg tud térülni.