2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 4o - 6o
Az ország 19 megyéjében

A kormány propagandája szerint Ukrajna támadta meg Oroszországot

frisshirek.hu | 2022. október 20. - 13:34
A kormány propagandája szerint Ukrajna támadta meg Oroszországot
A valóságészlelésünket tudatosan zavarja össze a kormány propagandája, amely az Origon drámai valóságtagadásokig jut el.

A 444 Magyar Jeti címmel sugárzott YouTube-műsorának őszi évadnyitó videójában 5+1 érzékletes példával mutatta be, miként számolja fel a valóságot a kommunikációjában - avagy a propagandájában - a kormány. A Népszava Origo-elemzésében ez most drámaian a szemünkbe ötlik.

Drámai fordulat: Ukrajna támadást indított Oroszország ellen

- ezzel a címmel számolt be ugyanis a kormányzati propagandabirodalom egyik zászlós hajója arról az ellentámadásról, amelyet az ukránok az orosz agresszióra válaszul, sok hónapnyi orosz előrenyomulás után indítottak saját országuk visszafoglalásáért.

A Népszava észrevételezi az idézett cikkben azt is, hogy bár az Origo hivatkozik forrásokra, azonban linkek nélkül, mindösszesen "orosz sajtóértesülésekkel" és "háborús tudósításokkal" intézi el kijelentései alátámasztását. Az pedig az egyszeri olvasónak már fel sem tűnne, hogy egy orosz megszálló bábkormányzót nemes egyszerűséggel kormányzónak nevezik, mintha bizony az ukránok maguk választották volna őt meg.

Az utóbbi összemosás azért is fontos, mert a világon egyetlen egy ország ismerte el a Putyin által Ukrajna megszállt területeire kiírt álnépszavazásokat valódinak:

Észak-Korea.

Úgy tűnik, az Origo egyetért Kim Dzsongun politikájával, mert a cikkben fel sem sejlik az Észak-Koreán kívüli világértelmezés. Jelesül az, hogy a megszállt régiók továbbra is Ukrajna részét képezik. Nem ez az első drámaian valóságtagadó húzása az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a kormányzati propagandaportálnak. Nyáron azt hirdette fennhangon (amely cikket a 444 szúrt ki), hogy

kitört a III. világháború.

Szerencsére az sem volt igaz. A lap politikai természetű híreit érdemes tehát kellő fenntartásokkal fogadni.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com