2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Esztergom polgármestere: egy kisgyermeknek sem szabad fáznia

frisshirek.hu | 2022. október 31. - 13:12
Esztergom polgármestere: egy kisgyermeknek sem szabad fáznia
Bezárnak a művelődési házak és a sportuszoda is.

Péntek este a Régió TV Esztergom Háttér Extra című műsorának a vendége volt Hernádi Ádám polgármester, aki a műsorban ismertette milyen energiatakarékoskodási döntéseket hozott a városvezetés a fokozódó energiahelyzet enyhítésére.


Több mint 200 millió forintot spóroltak költség átcsoportosítással, a spórolást pedig, ahogy fogalmazott saját magukon kezdték. Az üzemanyagkártyákat visszavonták, piaci áron tankolják a személyes használatú gépkocsikat. A hivatal fűtés nélkül üzemel, fűtéskorszerűsítése folyamatban van.

Az esztergomi bölcsőde távhővel fűt, az eddig fizetett összeg 17,5 szeresére emelkedett. A csoportszobák hőfokát 22°C-ban maximalizálták, az óvodákra ugyanez vonatkozik. Nevelési időn kívül 16-18°C-os hőmérsékletet kell biztosítani ezekben az intézményekben.

Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a Bánomi és az Erzsébet Királyné Óvódát átcsoportosítsák, áthelyezzék ideiglenesen más tagintézménybe. A nevezett két óvóda 65 és 78 százalékos kihasználtsággal üzemel. Az áthelyezés a fűtési időszakot érintené. A kérdésben január 1-ig szakmai döntés fog születni az óvodavezetők közreműködésével.

A Szentgyörgymezői Olvasókört, a Féja Géza Közösségi Házat, a Művelődés Házát bezárják a fűtési idényben, de egy központi művelődési intézmény nyitva marad, a Kapcsolatok Háza, ami egy felújított, modern fűtési rendszerrel működő intézmény. Megnézik annak a lehetőségét, hogy az előre meghirdetett programok közül, melyeket lehetne itt lebonyolítani. A Városházán a díszterem és a nagyterem is használható rendezvényekre, annak érdekében, hogy ne kelljen a kultúrális programokról lemondania az esztergomiaknak.

A Szent István strandfürdő bezár mivel a téli üzemhez szükséges kiadások forrását nem látják biztosítottnak a költségvetésben. Az élményfürdő továbbra is üzemelni fog, ugyanazon az áron lehet majd úszójegyet váltani, mint a strandfürdőbe. A nyitvatartása módosulni fog: 6-10 óráig csak az úszók és egyesületek látogathatják, 10-től pedig, ahogy eddig is élményfürdőként üzemel majd, várhatóan meghosszabbított esti nyitvatartással. A polgármester kiemelte, hogy az élményfürdő lefedi a strandfürdő összes szolgáltatását továbbá a fürdő energiaválság okozta többletkiadásainak csökkentésére „energiaalapot” hoznak létre, melybe az Esztergomban működő vállalkozások támogatását várják.

A felújított sportcsarnok is távhő fűtéssel működik. Jelenleg önkormányzati tulajdonában van de kizárólagosan az Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Futball Club kézilabda szakosztályának a használatában áll. Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a sportcsarnokot a továbbiakban az egyesület üzemeltesse, annak költségét ne az önkormányzatnak kelljen kigazdálkodnia.

Hernádi Ádám polgármester úgy fogalmazott, hogy a tervezett beruházásokat előkészítik de az energiaválság miatt elhalasztják azokat. A számítások alapján az energiaárak növekedése 2022-ben 305 millió, jövőre pedig 780 millió forint többletköltséget jelent az önkormányzatnak.

A kép forrása:Hernádi Ádám Facebook-oldala