2023.09.28., csütörtök - Vencel
Tatabánya: 27o - 28o
Az ország 19 megyéjében

Szenzációs madárritkaság a Hortobágyon: a kanadai daru - videóval

frisshirek.hu, 2022. november 02. - 17:00
Szenzációs madárritkaság a Hortobágyon: a kanadai daru - videóval
Orbán Zoltán ornitológus a Magyar Madártani Egyesület közösségi oldalán osztotta meg a szenzációs hírt, miszerint új madárfaj jelent meg a Hortobágyon.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A hosszú hétvégén Sós Endre és madarász társai egy kanadai darut figyeltek meg a több ezernyi éjszakázásra behúzó (szürke) daru között a Hortobágyon. Ez a madárfaj eddig még nem került távcső elé hazánkban, így a 425. fajként gazdagítja a magyar avifaunát - írja a szakember.

Az információ másodperceken belül felkerült a hazai madármegfigyelők belső értesítési hálózatára, így másnap már többen keresték a madarat. Ez napközben nem járt sikerrel, mivel nappal nehéz észrevenni a Hortobágyon időző legalább 140 ezer szürke daru között, hiszen akár 50 km sugarú körön belül szétszóródva táplálkoznak a gyepeken, tarlókon. Ezért az esti behúzásra a megtalálás helyén gyülekeztek a madarászok, de még így is nagy szerencse kell hozzá, hogy lencse végre kapják.

Ebben az esetben a szerencse az ornitológusok mellé szegődött, így készülhetett el ez a felvétel:

A nagy távolság, a ködös esti szürkület, a kanadai darut folyamatosan eltakaró szürke darvak és egy pont ott legelő marhagulya miatt a megfigyelési élmény nem tökéletes. A kanadai daru mintegy fél óráig maradt a helyszínen, aztán a többi madárral együtt a máig ismeretlen éjszakázó vízre repült, és azóta sem lett meg.
A szakember hozzátette, hogy a kanadaidaru-állomány többsége Észak-Amerikában fészkel, de költ Oroszország észak-keleti régiójában is. Az Egyesült Államokban Floridában és Kubában van állandó állománya. Az északabbra fészkelők - amilyen az ázsiai állomány -, az USA déli- és délkeleti régiójába, illetve Mexikóba vonul telelni.
A madár Észak-Amerikában törvényes védelmet élvez, de ennek ellenére még mindig üldözik a farmerek. A déli populációkat már a kihalás veszélye fenyegeti.
A hím körülbelül 105 centiméter, a tojó valamivel kisebb. Magvakkal, rügyekkel, levelekkelgyümölcsökkel és kisebb állatokkal táplálkoznak. 3 éves korban érik el az ivarérettségét, évente egyszer költenek április–május közötti időszakban. A hím lelógó dísztollait kiterjesztve udvarol a tojónak. A tojó a földre, növényi anyagokból rakott kisebb halomra rakja tojásait. A fészekalj többnyire 2 ovális, fehér, világosbarna foltos tojásból áll. A tojásokon 30 napig mindkét szülő kotlik. A fiókák néhány nap múlva elhagyják a fészket, és mindkét szülő gondoskodik róluk. A fiatal madarak általában 70 nap múlva válnak röpképessé.
Európa északi és nyugati országaiban (Norvégia, Finnország, Svédország, Dánia, Nagy-Britannia, Spanyolország) ritka, alkalmi vendégnek számít. Legutóbb idén szeptember 22-én figyeltek meg egy madarat Kelet-közép Finnországban, a megtaláló Jounni Riihimaki már 14 éve keresi rendszeresen a fajt - akár ugyanazt a madarat - az országban.
A gyűrű ismerete nélkül nem lehet megmondani, hogy a Hortobágyra látogató példány ez a finn madár-e vagy az amerikai, esetleg az ázsiai állomány másik képviselője.
Fotók: pixabay