2023.04.01., szombat - Hugó
Tatabánya: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

A magyar nyelvet ünneplik Balatonfüreden

frisshirek.hu, 2022. november 07. - 11:45
A magyar nyelvet ünneplik Balatonfüreden
Könyvbemutatóval, közös versmondással, játékos irodalom órákkal ünneplik a magyar nyelvet Balatonfüreden péntektől - tájékoztatták a szervezők közleményben hétfőn az MTI-t.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A magyar nyelv napja, november 13. alkalmából többnapos rendezvénysorozattal várják az irodalom kedvelőit a Balaton-parti városban - írták.

A program közös versmondással kezdődik pénteken a Kiserdőben. Az egykori kőszínházi oszlopoknál Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra című folyóirat főszerkesztője mond köszöntőt, majd a balatonfüredi diákok a város tíz kulturális partnervárosának tanulóival egyidőben szavalják el Babits Mihály A lírikus epilógja című költeményét.

Ugyancsak pénteken este rendezik meg Lukács Sándor színész irodalmi estjét a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban, ahol a művész 75. születésnapjára megjelent Kikötő című verseskötetét ismerhetik meg az érdeklődők. A pandémia idején született, elégikus hangvételű versekben az elmúlás, a földi létezés végessége fogalmazódik meg.

Szombaton az Eleven Költők Társasága koncertezik a Kisfaludy Galériában, zenéjükben kortárs költők sorai elevenednek meg. Közreműködik Szentmártoni János költő, Gréger Zsolt dalszerző, Keleti András, a Budapest Bár énekese, zeneszerző-producer, Kohánszky Roy, a Roy és Ádám formáció basszusgitáros énekese és Máté Szabolcs, a Colorstar zenekar billentyűse.

Vasárnap Mikszáth Kálmán, a magyar nyelv művésze címmel tart előadást Praznovszky Mihály, irodalomtörténész, aki bemutatja az általa szerkesztett Lovagok, hóhérok, szeretők című Mikszáth-novelláskötetet.    

A város általános és középiskolás diákjai magyar nyelvi játékos foglalkozásokon vehetnek részt november 11. és 18. között.

November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává annak emlékére, hogy 1844-ben ezen a napon fogadták el azt a törvényt, amely magyart államnyelvvé tette.

fotó: Jászberényi Városi Könyvtár Facebook-oldala