2023.02.08., szerda - Aranka
Tatabánya: -8o - -8o
Az ország 19 megyéjében

Tatabánya, Komárom és Tata sem nyugszik bele a postáik bezárásába

frisshirek.hu, 2022. november 16. - 08:46
Tatabánya, Komárom és Tata sem nyugszik bele a postáik bezárásába
Csak Komárom-Esztergom megyéből három város kérte a postai bezárások felülvizsgálatát és kész akár segítő kezet nyújtani a szolgáltatónak, annak érdekében, hogy a hivatalok újra kinyithassanak. Van, ahol teljes település részek maradnának postai szolgáltatás nélkül.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogy arról a Frisshírek korábban már beszámolt, október végén bombaként robbant a hír, miszerint  366 posta kerül bezárásra november 12-vel. A bezárásban összesen 210 település volt érintett, ezek listája a Magyar Posta honlapján elérhető. A postahelyek megszűnésével egyben 740 postai alkalmazott munkahelye is megszűnt, azonban a dolgozókat elbocsájtás helyett ideiglenesen áthelyezték másik hivatalokba. A Magyar Posta az energiaköltségek csökkentése érdekében hozta meg ezt a drasztikus lépést, közleményükben ezzel indokolták döntésüket.

Pártszimpátiától függetlenül nem mindenhol fogadták megértően a bezárások tényét és többek számára nem egyértelmű mi alapján választották ki a bezárásra ítélt hivatalokat.

Tatabányán egyszerre három, egész városrészeket ellátó postafiókot zártak be. A bezárások ellen a város polgármestere Szücsné Posztovics Ilona is hangot emelt, és kérte a döntés felülvizsgálatát a Magyar Posta részéről.
A polgármester posztjában úgy fogalmazott, hogy az ott élők számára jelentős nehézségeket fog okozni a postai szolgáltatások elérése. A Magyar Posta azonban arról tájékoztatta, hogy a digitális csatornákkal és csomag automatákkal kiegészülve képesek biztosítani a megfelelő színvonalú szolgáltatásokat.

A digitális lehetőségeket a lakosság egy jelentős része megfelelő tapasztalat, tudás, illetve eszközök hiányában nem tudja igénybe venni. Számukra a leveleik és csomagjaik feladása, csekkjeik befizetése, közüzemi számláik kiegyenlítése komolyan megnehezedik majd.

- írta közösségi oldalán Szücsné Posztovics Ilona, reflektálva arra a tényre, hogy nem várható el a lakosság részéről, hogy megfelelő eszközök hiányában, ezek használatára hagyatkozzanak.

A tömegközlekedést használók, idősek és kisgyermekesek számára a nyitva maradó postahivatalok elérése több órás programnak ígérkezik a jövőben, amit sokan túlzásnak tartanak egy-egy csekk vagy levél feladása érdekében. Kérdéses továbbá, hogy a nyitva maradó postahivatalok hogyan fognak megbirkózni a megnövekedett forgalommal, bizonyos kiemelt időszakokban.

Komáromban két posta is újranyithat, ezt a város polgármestere Molnár Attila nyilatkozta az RTL Híradójának. Úgy fogalmazott, hogy külön megállapodás keretében, az önkormányzat szerződést fog kötni a Magyar Postával a közös üzemeltetésre vonatkozóan. Ez annyit tesz a gyakorlatban, hogy az önkormányzat részben vagy egészben átvállalja a postahivatalok rezsiköltségét. A szerződéskötés néhány héten belül realizálódik és a postahivatalok újra kinyithatnak.

Komárom esete nem egyedi, az elmúlt pár napban több település is tárgyalást folytatott a Magyar Postával, annak érdekében, hogy újra kinyithassanak a bezárt fiókok. A legtöbb esetben az önkormányzatok átvállalnák részben vagy egészben a hivatalok rezsiköltségét.

Így tett Tata város polgármestere is, aki videóban jelentette be, hogy levelet fogalmaztak meg a Posta felé, melyben nagyvonalú ajánlatott tettek két bezárt postafiók további üzemeltetésére vonatkozóan. A Gesztenye fasorban lévő kisposta bérleti díját az önkormányzat elengedné, továbbá a két hivatal energia többletköltségét a jövőben átvállalnák, vagyis a Magyar Postának semmilyen többletköltséggel nem járna a két fiók üzemeltetése és ezen felül a bérleti díjat sem kellene megfizetniük az önkormányzat felé az egyik hivatal esetében. A levelet kedden este írta alá a polgármester és szerdán továbbítják a szolgáltató felé.

A kép forrása: Facebook/Őrsi Gergely oldala