2023.06.01., csütörtök - Tünde
Tatabánya: 25o - 25o
Az ország 19 megyéjében

Gyűlöletbeszédnek minősítették Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseit

frisshirek.hu, 2022. november 17. - 09:55
Gyűlöletbeszédnek minősítették Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéseit
A magyar kormányfő etnikai és nyelvi alapon lealacsonyító és megalázó szavai ellenséges légkört teremtettek – áll a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács hivatalos határozatában.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdán nyilvánosan elítélte és gyűlöletbeszédnek minősítette Orbán Viktor július 23-i tusnádfürdői kijelentéseit – értesült az Agerpres román hírügynökség.

A 24.hu szemléjében azt írta, hogy a testület szerint

a magyar kormányfő etnikai és nyelvi alapon lealacsonyító és megalázó szavai ellenséges légkört teremtettek.

A határozatot 5 támogató és 3 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el a tanács.

Szerdai közleményük szerint

Orbán jogi felelősségre vonása azért nem lehetséges, mert Magyarország miniszterelnökeként Románia területén diplomáciai mentességet élvez.

A CNCD ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a diplomáciai mentesség nem törli az érintett személy származási országának jogrendszere szerinti esetleges polgári, büntetőjogi vagy közigazgatási felelősségét.

Mint írják, a testület indokoltnak tartja tájékoztatni a határozatáról Magyarország illetékes hatóságait, hogy elemezhessék Orbán Viktor kifogásolt cselekedeteit, és meghozhassák a megfelelő intézkedéseket.

A 24.hu beszámolójában arra emlékeztetett, hogy Alexandru Muraru képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke még augusztusban fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt. Szerinte ugyanis utóbbi rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett június 23-án a tusnádfürdői „magánrendezvényen.”

Állaspontja szerint Orbán Tusványoson nem kormányfői minőségében vett részt, látogatása ugyanis nem szerepelt a román külügyi tárca hivatalos programjában.

A képviselő közleményben idézte Orbán Tusványoson elhangzott kijelentését, amelyek szerint a Kárpát-medencében élő népek „nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei”.

És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni

– emelte ki Orbán beszédéből a feljelentést tevő képviselő.

A liberális politikus szerint Orbán beszéde „olyan faji ideológiákból merít, amelyek több millió áldozatot követeltek a 20. században”.

Az ehhez hasonló kisiklások megengedhetetlenek a 21. századi Romániában és Európában, amelyek megtapasztalhatták a faji ideológiák okozta tragédiákat

– nyomatékosította, idézve a Magyar Tudományos Akadémia által Orbán beszéde után kiadott nyilatkozatból is.

Archív fotó: Facebook/Orbán Viktor oldala