2023.03.27., hétfő - Emánuel
Tatabánya: 4o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Nyoma sincs a pedagógusok bérelemésére szánt tíz százaléknak

frisshirek.hu, 2022. november 25. - 15:31
Nyoma sincs a pedagógusok bérelemésére szánt tíz százaléknak
A pedagógus szakszervezetek szerint nem azzal van a probléma, hogy a hittantanároknak a költségvetésben plusz forrás jelent meg, hanem azzal, hogy a kormány által a tanárok béremelésére biztosnak ígért 10 százaléknak nyoma sincs a költségvetésben.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A hit- és erkölcstanoktatók fizetéskiegészítése alapján a költségvetésben az oktatásra tervezett kiadások alul tervezettnek tűnnek. Se a szakképzésben, se a köznevelésben a pedagógusok 10 százalékos béremelése nincs benne a jövő évi bérkiadásokra tervezett költségvetésben

– mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Telexnek.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, csütörtök este megjelent egy kormányhatározat, mi szerint a januártól hatályba lépő „bérfejlesztés ellentételezéséhez” a kormány havonta 61 ezer forintos kiegészítő támogatást nyújt a hit- és erkölcstanoktatóknak. Azok részesülnek majd a kiegészítő támogatásban, akik valamely bevett egyház oktatójaként tartanak hittanórát egyházi, állami vagy nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működő iskolában.

Totyik Tamás a Telexnek most azt mondta: megszokott dolog, hogy a hit- és erkölcstan oktatók ilyen bérkiegészítés kapnak. A hittantanárok az egyházakkal kötnek szerződést, ez tehát csak annyit jelent, hogy a béremeléshez tartozó járulékokat megemelte a kormány.

Totyik szerint

nem azzal van a probléma, hogy a hittantanároknak a költségvetésben plusz forrás jelent meg, szerinte az aggasztó az, hogy ezzel párhuzamosan a pedagógusok kormány által megígért 10 százalékos béremelésére nincs fedezet a költségvetésben.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint is ez a döntés azt mutatja, hogy a költségvetés tervezésénél a közoktatásra szánt tételeket alultervezték, ezért van szükség a kiegészítésre.

Ő is megerősítette a lapnak, hogy

a kormány által biztosnak ígért 10 százaléknak nyoma sincs a költségvetésben.

Mint megírtuk, a kormány a pedagógusok fizetésének nagyobb megemelését az unióval való megállapodáshoz köti. Ha megérkeznek ezek a pénzek, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, és így 2025-re bruttó 777 ezer forint körül lehet a pedagógusbér. Így a pedagógusok fizetése 2025 januárjára érheti el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Archív fotó: Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője sajtótájékoztatót tart a Margit híd budai hídfőjénél 2022. október 27-én. A sajtótájékoztatót azt megelőzően tartották, hogy Budapesten élőláncot alakítottak diákok, szülők, pedagógusok és támogatóik az Egységes Diákfront kezdeményezésére. MTI/Koszticsák Szilárd