2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Járványellenes intézkedések miatt tüntettek ezrek Kínában

frisshirek.hu | 2022. november 27. - 13:00
Járványellenes intézkedések miatt tüntettek ezrek Kínában
Kínában felerősödtek a kormány szigorú Covid-intézkedései elleni tiltakozások, és egyes tüntetők a kommunista párt vezetőit tartják felelősnek a kialakult helyzetért.

Több ezer tüntető vonult az utcára Sanghajban, ahol a BBC tudósítása szerint az embereket rendőrautókba terelték. A legutóbbi zavargások a távoli észak-nyugati Ürümcsi városában történt tüntetést követik, ahol

a lezárási szabályokat hibáztatták, miután 10 ember meghalt egy toronyházban keletkezett tűzben.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, megugrottak a koronavírusos esetszámok, emiatt szigorú intézkedéseket vezettek be Kínában.

A hvg.hu szemléje szerint bár a kínai hatóságok tagadják, hogy a Covid-korlátozások okozták volna a haláleseteket, az ürümcsi-i tisztviselők pénteken késő este szokatlan módon bocsánatot kértek, és ígéretet tettek arra, hogy a korlátozások fokozatos megszüntetésével „helyreállítják a rendet”.

A tüntetések és különösen a vezetést illető bírálatok szokatlan jelenségnek minősülnek Kínában, ahol a kormány és az elnök bárminemű közvetlen kritikája kemény büntetést vonhat maga után.

Elemzők szerint azonban úgy tűnik, hogy a kormány súlyosan alábecsülte a zéró-Covid koncepciójával szembeni növekvő elégedetlenséget, amely politika elválaszthatatlanul Hszi Csin-ping nevéhez kötődik. Az ország vezetője ráadásul nem rég tett ígéretet arra, hogy kitartanak a drasztikus intézkedések mellett.

Egy sanghaji tüntető a BBC-nek elmondta, hogy megdöbbent és izgalommal töltötte el, amikor meglátta az utcán demonstráló embereket és azt is hozzátette, hogy most tapasztalt először ilyen nagy méretű elégedetlenséget Kínában. Kijelentette, hogy a lezárások miatt „szomorúnak, dühösnek és reményvesztettnek” érzi magát, mivel nem tudta meglátogatni a rákkezelés alatt álló beteg édesanyját.

Egy demonstráló nő pedig arról beszélt, hogy amikor megkérdezték a rendőröket, hogy mit gondolnak a tüntetésekről, a válasz az volt, hogy „ugyanazt, amit te”. De – mondta – „ők viselik az egyenruhájukat, tehát a munkájukat végzik”.

Mások erőszakról számoltak be, egy tüntető az Associated Press hírügynökségnek elmondta, hogy egyik barátját a helyszínen megverték a rendőrök, míg két másik tüntetőt paprikaspray-vel fújtak le.

Bár vasárnap reggelre a helyzet a környéken enyhült, a BBC tudósítója a tüntetés helyszínén fokozott rendőri jelenlétet észlelt, több tucatnyi rendőr, biztonsági őr és civil ruhás nyomozó volt az utcákon.

A hvg.hu szemléje szerint nemcsak Sanghajban voltak tüntetések, fotók és videók jelentek meg az interneten, amelyeken diákok virrasztanak az ürümcsi-i tűz áldozataiért, és tiltakozó megmozdulásokat tartanak a pekingi és a nankingi egyetemeken.

Az egyik fővárosi egyetemen szervezett tüntetésen több százan vettek részt

– mondta egy diák az AFP hírügynökségnek.

A csoport üres papírlapokat tartott a magasba – így dacolnak az állami cenzúrával szemben –, és filmfelvételek készültek arról, ahogy a szabadságot és a demokráciát támogató dalokat énekeltek.

A hvg.hu cikkében megjegyezte, hogy

a tüntetésekről készült videókat nehéz független forrásból ellenőrizni, de sokukon a kormányt és annak vezetőjét szokatlanul nyíltan kritizálják.

Archív fotó: Védőruhás egészségügyi dolgozók őrködnek egy karanténba vont pekingi lakónegyednél, míg társaik munkára készülnek 2022. november 25-én. Az Országos Egészségügyi Bizottság jelentése szerint több mint ezer új fertőzöttet találtak Pekingben, ezért a helyi hatóság az eddigieknél szigorúbb megelőző intézkedéseket vezetett be a kínai fővárosban. MTI/AP/Andy Wong