2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Január elsejével megszűnhet a benzinárstop

frisshirek.hu, 2022. november 28. - 07:32
Január elsejével megszűnhet a benzinárstop
Az országban egyre inkább akadozik az üzemanyag-ellátás, ezért az energetikai szakma szerint a kormány lépéskényszerbe került.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Azt gondolom, hogy a kormányzatnak is el kell döntenie, hogy árat szabályozunk vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban

- jelentette ki Grád Ottó Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az ATV Híradónak. A kis kutak ugyanis ezen a héten sem kapnak már üzemanyagot, de még a nagyobb láncok is kénytelenek korlátozásokat bevezetni, ahogy azt a Frisshirek.hu-n is megírtuk. Grád arról is beszélt, hogy már most is komoly ellátási problémák vannak.

A médium megkeresett egy energetikai szakértőt is, aki úgy látja, hogy lépéskényszerben van a kormány. Balogh József azt nyilatkozta,

hogyha megint tovább viszik [az árstopot], és ugyaneze az áron, forintban, akkor valójában az lesz, hogy a fogyasztás tovább fog emelkedni, ugye ezt a tendenciát már látjuk. Ugyanakkor nem lesz elég finomítói kapacitás, és ha bármi történne a barátság kőolajvezetékkel, akkor már az alapanyag is hiányozni fog. Szerintem decemberben ezt át kell majd gondolni, hogy hogyan tovább.

A MOL arról beszélt a Híradónak, hogy a szállítmányaik folyamatosan úton vannak, és korlátozzák a kivitelre szánt mennyiséget. A normál időszakokhoz képest most 15-20%-kal több üzemanyagot juttatnak el belföldi partnereiknek, amely azt jelenti, hogy ennyivel fokozottabb a fogyasztás az ársapka bevezetése óta, miközben a Dunai Finomító továbbra is csökkentett teljesítőképességgel működik egy korábbi karbantartás miatt.

Az ATV megkereste a Miniszterelnökséget, hogy lépnek-e a benzinársapkával kapcsolatban, amelyre azt válaszolták, hogy

január elsejétől csak akkor tudják fenntartani a benzinárstopot, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik.

Ezzel együtt leszögezte a kormány, hogy a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében mindent megtesz.