2023.02.08., szerda - Aranka
Tatabánya: -8o - -8o
Az ország 19 megyéjében

Döbbenten hallgatták az EP-képviselők a magyar diákok panaszait

frisshirek.hu, 2022. november 29. - 19:30
Döbbenten hallgatták az EP-képviselők a magyar diákok panaszait
Őszinte döbbenet. Ezt láttam az EP-képviselők arcán, amikor a csapatunkkal érkező diákok elmondták, hogy az iskolájukban rogyadozik a málló mennyezet, hiányoznak a szaktanárok, hogy micsoda gyűlöletkampány kíséri mindennapjaikat – mesélt a Magyar Hangnak brüsszeli találkozójukról Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A PDSZ és más érdekvédelmi szervezetek – így a PSZ és a szakoktatásban dolgozókat, tanulókat képviselő MKSSZ – képviselői kedden a Demokratikus Koalíció meghívására utaztak Brüsszelbe, hogy európai parlamenti képviselőkkel tárgyaljanak.

Nagy Erzsébettől megtudta a hang.hu, hogy a tanár-diák küldöttség a Renew, a szocialistákat tömörítő S&D képviselő csoport és az Európai Néppárt tagjaival egyeztetett.

„Az EP-képviselők azt kérdezték, mit tehetnének értünk. Nem mi, hanem a tanulók kérték, hogy az Európai Unió képviselje magát erőteljesebben Magyarországon, és legyen hangosabb a félretájékoztatásnál”

– mondta a PDSZ ügyvivője.

A küldöttség már találkozott a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős Nicolas Schmit uniós biztossal, és információink szerint tárgyalnak az átláthatósági biztos Věra Jourovával is.

Az eseményről Facebook-oldalán a DK „árnyékkormánya” is beszámolt, bár mindezt a résztvevők említése nélkül tették. Videójukban Barkóczi Balázs oktatásügyi szakpolitikus elmondta, azért hívták meg a tanárokat Brüsszelbe, mert amikor a pedagógushiány enyhítéséről szóló javaslatát a magyar parlament kulturális bizottságán próbálta átvinni, a fideszes többség megakadályozta a témáról folytatott plenáris vitát.

Dobrev Klára „árnyékminiszterelnök” pedig arról beszélt, hogy a magyar oktatási rendszer összeomlott – s bár az utóbbi tíz évben uniós pénzeső hullott az országra, az osztogatásból kimaradó iskolák rosszabbul állnak, mint tíz évvel ezelőtt.

A diákok Brüsszelben elmondták, hogy nincs fizika-, földrajztanár, még a budai elit gimnáziumokban is omladoznak a falak

– mondta Dobrev. A DK-s politikus szerint a magyar gyerekek jelentős része nem kapja meg a boldoguláshoz szükséges tudást, ezen pedig az ország jövője is múlhat. Dobrev hozzátette, a szakszervezetek, a diákok azt kérik: úgy jöjjenek ezen túl az EU-s pénzek, hogy azok elköltését szigorúan ellenőrzik, számon kérik.