2023.02.08., szerda - Aranka
Tatabánya: -8o - -8o
Az ország 19 megyéjében

Jövőre 25 százalékkal nő a nevelőszülők támogatása

frisshirek.hu, 2022. november 29. - 13:27
Jövőre 25 százalékkal nő a nevelőszülők támogatása
Egy a napokban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően január 1-jétől mintegy 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden a Bács-Kiskun megyei Helvécián.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI beszámolója szerint Fülöp Attila egy hat gyermekről gondoskodó nevelőszülőnél tett látogatásán arról beszélt, hogy fontos a gyermekvédelemben annak a 23 ezer gyermeknek a sorsa, aki nem tud vér szerinti családjában élni. Nekik vagy intézményi keretek között biztosítják a nevelésüket, vagy megpróbálnak olyan nevelőszülőket találni, akik segítenek családi körülményeket teremteni. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy

a 23 ezer gyermek mintegy kétharmada ma már nevelőszülőknél él.

Ez a hivatás éppen arról szól, hogy annak a nehéz helyzetben lévő gyermeknek, aki nem élhet a saját szüleivel és több traumán ment keresztül, "meg kell fogni a kezét". Ezzel lehet elérni, hogy felnőttkorban jó szocializáció után, rendezett közösségi kapcsolatokkal, stabil életet élhessenek - fejtette ki Fülöp.

A magyar kormány arra törekszik, hogy családközpontú gyermekvédelmet építsen fel, éppen ezért szükség van a nevelőszülői hálózat megerősítésére, támogatására

- jelentette ki az államtitkár. Ennek érdekében sok intézkedést tett már a kormány. Az egyik legfontosabbként említette, amikor a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonnyá változott 2014-ben. Ez egyrészt pénzügyi biztonságot ad, másrészt egészségügyi, társadalombiztosítási jogviszonyt is jelent a nevelőszülőknek - emelte ki a politikus, majd hozzátette, hogy az intézmény további erősítéséért bevezették a nevelőszülői gyedet (gyermekgondozási díjat) is.

Mostani lépésként pedig 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya, amely azt jelenti, hogy gyermekenként nagyjából 53 ezer forint lesz ennek az összege

- mondta el beszédében Fülöp Zsolt, majd megköszönte annak az 5600 nevelőszülőnek a munkáját, aki "jövőt és közösséget tud adni" azoknak a gyermekeknek, akiknek talán gyermekkorukban a legnehezebb a sorsuk.

Az eseményen részt vett Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője is, aki azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség már az elmúlt években is próbálta támogatni a gyermekvédelemben élőket, a nevelőszülőket. Most Zsigó Róbert országgyűlési képviselővel közösen nyújtották be azt a módosító javaslatot, amely egyrészt összevon két ellátást, a nevelési díjat és a gyermek után járó ellátmányt, így azt a jövőben egy jogcímen, nevelési ellátmányként kapják majd meg a nevelőszülők. Másrészt a következő évtől meg is emelik az ellátmány összegét.

Végig kellett harcolni a módosító javaslatot

- jelentette ki Nacsa Lőrinc, amely harcon azt értette, hogy a végszavazásnál csak a kormánypárti képviselők szavazatával fogadta el a törvényt a parlament. Azt nem tette hozzá, hogy ez több mint kétharmados többséget jelent a számukra, tehát azért olyan nagy harcra nem volt szükség. Mégiscsak sikerült ezt az eredményt elérni - folytatta beszámolóját, a módosításnak köszönhetően január elsejétől 25 százalékkal emelkedik a nevelési ellátmány - összegzett a KDNP-s politikus.