2023.02.08., szerda - Aranka
Tatabánya: -8o - -8o
Az ország 19 megyéjében

MNB: Sokaknak nagyon fájna a kamatstop eltörlése

frisshirek.hu, 2022. november 29. - 17:30
MNB: Sokaknak nagyon fájna a kamatstop eltörlése
A 2022 közepi adatok alapján 302 ezer szerződés 1271 milliárd forintnyi jelzáloghiteltartozása volt a kamatstopban, ez novemberben 371 ezer szerződésre és 1542 milliárd forintra nőtt azzal, hogy a 3 és 5 éves kamatperiódusú hiteleket is bevonták. Végül a kkv-k is bekerültek november 15-ével 1206 milliárd forintos hitelállománnyal – írja az MNB jelentésére hivatkozva a Portfolio.hu.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A jegybank modellezte, hogy a lakosság a kamatstoppal mennyi tehertől szabadult meg. Számításuk szerint összességében 37 milliárd forint maradt a háztartásoknál 2022 második felében, és 60 milliárd forinttal 2023 első felében.

Azt is megvizsgálták, hogy milyen törlesztőrészletekre kell számítani, miután kivezetik a kamatstopot. Azt a hitelkamat mellett elsősorban a tartozások összege és hátralévő futamideje határozza meg. Több biztató adatot is közzétett ezzel kapcsolatban a jelentésben az MNB:

  • a változó kamatozású jelzáloghitelek medián fennálló tőketartozása már csak 2,6 millió forint,
  • medián hátralévő futamidejük is mérsékelt: 7,1 év,
  • a kamatstop okozta havi törlesztőrészlet-kedvezmény 2022 második felében átlagosan havi 12 ezer forint,
  • 2023 első felében a havi törlesztőrészlet átlagosan 21 ezer forinttal lehet kevesebb a kamatstop nélküli lefutáshoz képest.
  • A legnagyobb tartozással és/vagy hátralévő futamidővel rendelkező felső 25 százalék esetében (75 ezer szerződés) 2022 második felében átlagosan mintegy havi 26 ezer forint a kedvezmény mértéke.

Megállapították, hogy

a tipikus adós a 2023 júniusi kamatstopos törlesztéshez képest 48 százalékkal fizethet magasabb törlesztőt júliusban.

Vagyis egy jelenleg medián hitel esetén 15 ezer forintos, 2023 első felében 20 ezer forint körüli törlesztőrészlet-emelkedést okozna a kamatstop megszüntetése.

Ha a piaci körülmények maradtak volna, akkor egy tipikus adós esetében az éven túli kamatfixálás 1,3 millió forint megtakarítást eredményezett összességében a vizsgált időhorizonton: a kamatemelési ciklust megelőzően ugyan havi 3 ezer forinttal többet fizetett, mint ha változó kamatozású hitelt vett volna fel, de 2022. második negyedévében havonta már átlagosan mintegy 20 ezer forinttal, 2023. második negyedévében pedig várhatóan 73 ezer forinttal fizet kevesebbet.

Ha minderről bővebben olvasna, itt megtalálja a portfolio.hu elemzését az MNB által közzétett adatok alapján.