2023.02.08., szerda - Aranka
Tatabánya: -8o - -8o
Az ország 19 megyéjében

Navracsics beismerte: Háromezer milliárd forintnyi támogatást fagyaszthat be az Európai Bizottság

frisshirek.hu, 2022. november 29. - 18:00
Navracsics beismerte: Háromezer milliárd forintnyi támogatást fagyaszthat be az Európai Bizottság
Magyarország kormánya arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) december 12-én a magyar helyreállítási terv jóváhagyása mellett fog dönteni – nyilatkozta kedden a Reuters hírügynökségnek Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. (A cikkben december 12-e szerepel, miközben az eddigi hírek szerint a tagállamok pénzügyminiszterei legkorábban december 6-án vitatják meg a Bizottság javaslatát.)

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A hang.hu számolt be arról, hogy

a miniszter ugyanakkor megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, melyek szerint az Európai Bizottság várhatóan javaslatot tesz arra, hogy függesszék fel a mostani (2021-2028) hétéves költségvetésből Magyarországnak szánt kohéziós támogatások egy részét, mintegy 7,5 milliárd eurót (nagyjából 3000 milliárd forintot).

Az indok pedig, ami miatt a pénz 65 százalékának búcsút inthet a kormány:

a kormánynak nem sikerült maradéktalanul megfelelnie a korrupcióellenes elvárásoknak.

– Megtettem minden tőle telhetőt – fogalmazott a tárcavezető a sajtótájékoztatón. – Ha decemberben sikerül aláírni a partnerségi megállapodást, és ha a Tanács elfogadja a helyreállítási tervet, akkor időben vagyunk... azonban a hangsúly most az EU-pénzek lehetséges felfüggesztésén van – mondta a miniszter. Hangsúlyozta, hogy

a kormány ennek ellenére bízik benne, hogy jövőre az összes befagyasztott forráshoz hozzájuthat.  

„Optimista alkat vagyok, sokat láttam már.”

- mondta az újságíró érdeklődésére, amikor megkérdezték, lát-e még utolsó pillanatban más lehetőséget. 

Arról már írtunk, hogy az uniós források bizonytalan ideig csúszhatnak a magyar kormány miatt. Bár az országgyűlés minden törvényt időre elfogadott, de az Európai Bizottság nem találta elég meggyőzőnek az intézkedéseket, emiatt is döntöttek a hosszabbított határidő, az ideiglenes befagyasztás mellett.