2023.02.08., szerda - Aranka
Tatabánya: -8o - -8o
Az ország 19 megyéjében

Négyszáz-ötszáz munkás halhatott meg a világbajnokságot megelőző építkezéseken Katarban

frisshirek.hu, 2022. november 29. - 17:15
Négyszáz-ötszáz munkás halhatott meg a világbajnokságot megelőző építkezéseken Katarban
Egy vezető katari tisztviselő, aki rész vett a labdarúgó világbajnokság szervezésében, 400-500 főre tette az építkezések során elhunyt munkások számát az emírségben. Ez a szám nagyságrendekkel magasabb annál, mint amit Doha valaha is elismert.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hassan al-Thawadi, Katar Legfőbb Átadási és Hagyatéki Bizottságának főtitkára Piers Morgan brit újságíró vele készített interjúja során hozta nyilvánosságra a mostanáig nem nyilvános adatot.

Katar 200 milliárd dollárt invesztált a jelenleg is zajló labdarúgó világbajnokság megrendezésébe. Stadionokat, metróvonalakat, új infrastruktúrát építettek, melyekhez a munkaerőt külföldről toborozták.

A Piers Morgan által feltett kérdésre, mely szerint hány vendégmunkás halhatott meg az építkezések során, al-Thawadi azt válaszolta:

számuk 400-500 közé tehető, pontos adattal nem tud szolgálni.

Az ügy pikantériája, hogy az illetékes katari bizottság a korábbiakban mindössze 40 halálesetet írt a világbajnoki előkészületek számlájára. Ezek közül is mindössze 3-at ismertek el munkahelyi balesetként, míg a többit nem-munkahelyi halálesetként (például szívinfarktus) jegyezték fel.

Al-Thawadi mindezt azzal magyarázta, hogy az ominózus 40 fő a stadionok építése kapcsán veszítette életét, míg a 4-500 halálesetbe beleszámítanak az egyéb infrastrukturális beruházások elhunytjai is.

Egy interjút követő állásfoglalásban a bizottság azt közölte, al-Thawadi a 2014-2020 közötti összes munkahelyi halálesetről közölt statisztikai adatot, mely valamennyi szektort magába foglalta.

A labdarúgó világbajnokság rendezési jogának 2010-es elnyerése óta Katar tett bizonyos lépéseket a vendégmunkások foglalkoztatási körülményeinek javítása érdekében. Ennek keretében

felszámolták az úgynevezett Kafala-rendszert, mely teljesen a munkaadóhoz láncolta a vendégmunkásokat. A Kafala-foglalkoztatási rendszer időszakában a munkások a munkaadó hozzájárulása nélkül nem hagyhattak fel a megkezdett munkával, s az országot sem hagyhatták el alkalmazójuk engedélye nélkül.

Katarban bevezették a minimálbért is, melynek összegét 1000 riálban (mintegy 110 ezer forint) határozták meg. Azt is előírták, hogy szállást és élelmet is kell biztosítani a munkásoknak, mivel az nem járt automatikusan a korábbiakban. A munkavégzés feltételein is javítottak a halálesetek megelőzése érdekében.

Egy haláleset is túl sok – jelentette ki al-Thawadi az interjúban a France24.com híradása szerint.

Aktivisták ugyanakkor arra hívták fel Dohát, hogy tegyenek további lépéseket a túlnyomó részben ázsiai vendégmunkások érdekében. Biztosítsák, hogy időben kapják meg munkabérüket, illetve nyújtsanak védelmet számukra az erőszakos munkaadókkal szemben.

A vendégmunkások kiszolgáltatott helyzete ugyanakkor nem Katar-specifikus, az öböl menti országok mindegyikére jellemző probléma.

A kormányzati és magánépítkezéseken egyaránt gyakoriak a sérülések és a halálesetek, elsősorban a felhőkarcolók építése során. Az építkezéseken többnyire indiaiak, pakisztániak, srí lankaiak dolgoznak.

A nemzetközi labdarúgó szövetségnek, a FIFA-nak és Katarnak még további kérdésekre is választ kell adniuk. Hol, mikor, és hogyan haltak meg ezek az emberek, illetve, hogy családtagjaik kaptak- e bármiféle kompenzációt szeretteik elvesztésért

– jelentette ki Nicholas McGeehan, a Fairsquare nevű, londoni székhelyű, a közel-keleti vendégunkások érdekképviseletét felvállaló csoport munkatársa az AP hírügynökségnek.

Fotó: Amnesty International UK