2023.02.08., szerda - Aranka
Tatabánya: -8o - -8o
Az ország 19 megyéjében

Véget ért a népszámlálás

frisshirek.hu, 2022. november 29. - 15:39
Véget ért a népszámlálás
A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-nek.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Népszava cikkében felhívta arra a figyelmet, hogy miközben a lakosságszám 9,68 millióra tehető, addig ennél jelentősen kevesebben töltötték ki a népszámlálást, amely mögött a lap értesülései szerint az állhat, hogy sokan élhetnek már külföldön akár magyarországi lakcím nélkül is. Vagy ha rendelkeznek még hazai címmel, akkor értelemszerűen nem voltak itthon, mikor felkereste őket a biztos.

Október 1. és 19. között mindenki önállóan tölthette ki a kérdőívet interneten, majd a számlálóbiztosi szakaszban és a pótösszeírás során a számlálóbiztosok táblagépen rögzítették az adatokat - emlékeztetett a KSH közleménye.

7 millióan töltötték ki online a kérdőívet 3,2 millió címről bejelentkezve.

Ez az arány az alig három hét alatt, amely erre rendelkezésre állt, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít - jegyezte meg a KSH. Most először zajlott teljesen elektronikusan az összeírás, a még hiányzó adatokat pedig állami adatbázisokból pótolják, amihez szintén most először kapott jogosultságot a hivatal.

Az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon, a tervek szerint a következő összeíráshoz az adatokat már kizárólag adminisztratív források feldolgozásából nyeri ki a statisztikai hivatal

- vetítette előre a KSH. A népszámlálás lezárultával megkezdődik az adatok feldolgozása, az első eredmények 2023 első negyedévében várhatók. A részletes adatokat pedig jövő ősszel publikálják majd.

Az eredményeket a döntéshozókat támogató elemzők, a tudományos kutatók, a gazdasági élet szereplői kiterjedten használják majd a stratégiaalkotásban, a fejlesztések megalapozásában. Ezen túlmenően a most kinyert adatok adják majd a kiindulópontját minden statisztikai adatgyűjtésnek és reprezentatív társadalomtudományi vagy piackutatásnak, valamint szintén alapul szolgálnak majd olyan mutatóknak, mint az egy főre jutó GDP, az egy főre jutó jövedelem vagy fogyasztás - emlékeztetett közleményében a KSH.

Megbízható alapot nyújtanak továbbá a népszámlálás eredményei nemcsak az egész országot, hanem az egyes településeket, valamint a szűkebb lakókörnyezetet érintő gazdasági, társadalmi és területfejlesztési döntések előkészítéséhez.

Emellett fontos információkkal szolgálnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről és segítik a vállalkozásokat is, amelyek az eredmények ismeretében biztosabban, tudatos adathasználattal tervezhetik tevékenységüket, például egy új üzlet megnyitását vagy a helyi szolgáltatásaik bővítését - zárták közleményüket.

A kiemelt kép forrása: MTI / Balázs Attila