2023.03.27., hétfő - Emánuel
Tatabánya: 4o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Kiderült, exportál-e még a Mol hatósági áras üzemanyagot

frisshirek.hu, 2022. november 30. - 08:31
Kiderült, exportál-e még a Mol hatósági áras üzemanyagot
Bencze János ellenzéki politikus Facebook-oldalán azt állította, hogy naponta 160000 liter üzemanyagot szállít külföldre a Mol értesülése szerint, miközben egyre erőteljesebb hazánkban a benzinhiány.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ahogy arról a Frisshirek.hu-n is beszámoltunk, már a Mol-kutakat is elérte az üzemanyag-ellátás problémái. Az Index információi szerint a héten 70-100 Mol benzinkútnál fogyott el a 95-ös hatósági áras benzin. Mára egyre valószínűbbé válik az is, hogy jövő év elején a kormány kénytelen lesz kifizetni az üzemanyag árstopot.

A Záhony-Port Zrt. vezérigazgatója a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésen számolt be arról, jelenleg a vállalat legfontosabb feladata a Mol által szállított üzemanyag Ukrajnába továbbítása. Az engedélyezett 50 liter tankolás a gyakorlatban általában a felét sem jelenti, de vannak olyan benzinkutak, ahol már 2 liter a napi limit. Ez több, mint nettó pofátlanság. Írásban fordultam a belügyminiszterhez, mindez hogyan történhetett meg

– írta bejegyzésében Bencze János, amit a portál szúrt ki. Ezzel kapcsolban az Index megkereste a Mol-t, hogy tényleg szállít-e külföldre üzemanyagot, a cég sajtóosztályától pedig a következő választ kapták:

A magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett az elmúlt években, jelenleg azonban ez az ellátás szinte teljesen eltűnt, és a Mol látja el a hazai benzinkutak 85 százalékát. Az itthoni készletek növelése érdekében már korábban korlátoztuk a Mol exporttevékenységét, amely az Ukrajnába szállított mennyiségre is vonatkozik.

Az import szűkülése mellett a Mol százhalombattai finomítója is csupán 50-55 százalékos teljesítménnyel működik egy műszaki hiba miatt, amely az üzemanyagellátási problémák megmaradását ígéri. A kormányt ez lépéskényszerbe hozhatja, és talán már idén is át kell gondolnia a benzin ársapkájának sorsát.

A kiemelt kép forrása: