2024.04.17., szerda - Rudolf
Tatabánya: 5o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Belgium kiesett, a horvátok a legjobb tizenhat között

frisshirek.hu | 2022. december 01. - 19:34
Belgium kiesett, a horvátok a legjobb tizenhat között
Csütörtökön lezárultak az F-csoport küzdelmei is: Horvátország - Belgium meccs döntetlennel zárult. Ezzel búcsúzott a világbajnokságtól a korábbi vb bronzérmes, a horvátok kerültek a legjobb tizenhat közé.

Az F-csoport utolsó fordulójában a három ponttal csak a harmadik helyen álló Belgium találkozott a négy pontjával csoportelső, de még nem biztos továbbjutó Horvátország. A másik meccsen a már kiesett Kanadát kellett legyőznie a továbbjutáshoz második helyen álló Marokkónak.

A horvátok már az első percben majdnem gólt szereztek: egy legurítás után a horvátok előre küldték a labdát, Perisic pedig azonnal kapura rúgta a labdát, ami fél méterrel a kapufa mellett suhant el.

A 12. percben Mertens kapott jó ütemű kiugratást, majd jobbról a kapu előtt a hosszú felé passzolt, Carrasco balról lőtt, de a horvátok blokkolták a lövést. Egy percre rá De Bruyne remekül passzolt Mertenshez, ő viszont kihagyta a remek helyzetet, és fölé lőtt.

Kijöttek a szorításból a horvátok és Kramaricnak lépett oda Carrasco. Úgy tűnt büntető lesz a megmozdulásból. A VAR-szobában hosszasan tanakodtak, majd Anthony Taylor is alaposan elemezte a helyzetet. A fault előtt milliméteres lest jelzett a videó, ami határesetnek tűnt, hogy befolyásolta-e az akciót. Taylor végül lest ítélt, nem lett tizenegyes.

Ezután a játék ellaposodott, kényelmesen labdázott Belgium, alig-alig alakított ki veszélyes támadást.

Az első félidőben senki sem találta el a kaput, így egyik kapusnak sem volt védése.

Mertens helyett Lukaku állt be a második félidőre, aki a 49. percben már Meunier beadását fejelte Livakovic kezébe. 

Az 54. percben Kramaric futtából leadott lövését és Modric távoli csavarását is hárította Courtois.

De Bruyne remek kiugratását parádésan vette át Carrasco, de  Juranovic blokkolni tudott. A kipattanót Lukaku kapásból kapura tűzte, de a bal kapufáról kifelé pattant a labda. 

Egy újabb De Bruyne akció: az alapvonalról középre ívelt labdájának árnyékára vetődött Lovakovic, Lukaku az üres kapura fejelhetett, de elvétette, és fölé bólintott. 

82. percben már nagyon szorította az idő Belgiumot, mégis a horvátok tűntek veszélyesebbnek. Juranovic egy passzt hibázott, Petkovic pedig hosszan vett át a labdát.

90. percben Doku cseleivel több horvát védőt megtéveszett, majd jobb szélre passzolt. A beadás nem tűnt jónak Thorgan Hazard-tól, de Lovren és Livakovic is elszámította magát. Lukaku meglepte a váratlan lehetőség, és két lépésről sem tudta bekotorni a labdá a hálóba, Livakovic a gólvonal előtt rávetődött.

 A döntetlennel Belgium kiesett, Horvátország pedig másodikként továbbjutott.

fotó: ar-Rajján, 2022. december 1.
A belga Romelu Lukaku, miután lövése lepattant a kapufáról a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, az F csoportban játszott Horvátország-Belgium mérkőzésen az ar-rajjáni Ahmad bin Ali Stadionban 2022. december 1-jén.
MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit