2024.04.16., kedd - Csongor
Tatabánya: 5o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Brazília iskolafocival oktatta Dél-Koreát

frisshirek.hu | 2022. december 05. - 22:41
Brazília iskolafocival oktatta Dél-Koreát
Egy félidő alatt négy gólt rúgtak – és végül 4-1-re nyertek – a brazilok a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőben a katari labdarúgó-világbajnokságon. Az ötszörös vébégyőztes következő ellenfele Horvátország lesz.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, az ötszörös világbajnok Brazília két sima győzelemmel kezdte a világbajnokságot – Szerbiát 2-0-ra verte, míg Svájcot 1-0-ra győzte le –, de aztán a harmadik meccsen visszaütött a sok kispadra ültetett alapember és a rengeteg kihagyott helyzet. A Kamerun ellen elszenvedett 1-0-ás vereséggel a brazilok elvesztették ugyan a 9 meccse tartó veretlenségüket, de így is könnyedén végeztek a G csoport élén.

Brazília tehát továbbra is a vébé egyik nagy esélyese, ráadásul hétfőre Neymar is felépült a bokasérüléséből és ott lehetett a nyolcaddöntőben.

Dél-Korea az Uruguay elleni gól nélküli döntetlennel kezdte meg a világbajnoki szereplését, majd Ghánától kapott ki 3-2-re. Az ázsiai válogatott az utolsó mérkőzésén aztán az utolsó pillanatokban fordított és 2-1-re nyert Portugália ellen, így végül némi szerencsével ugyan – Uruguayt jobb gólkülönbséggel megelőzve –, de a H jelű négyes második helyéről jutott a nyolcaddöntőbe.

Brazília nem sokat teketóriázott:

a 7. percben Raphina beadása az egyedül álló Viníciushoz került, akinek még arra is volt ideje, hogy igazítson egyet, majd a bal felsőbe emelt (1-0).

Az ötszörös világbajnok továbbra is támadásban maradt, 

a Richarlison által kiharcolt büntetőt Neymar a 13. percben gurította a kapuba (2-0).

Két legenda, Pelé és Ronaldo után ő a harmadik brazil, aki három vébén is eredményes tudott lenni.

Nem sokkal később a dél-koreaiak is megdolgoztatták a brazil kapust, de Allison bravúrral hárította a léc alá tartó labdát.

Aztán egy oktatófilmbe illő támadás végén érkezett a harmadik brazil gól:

Richarlison fejjel dekázott, majd Marquinhos közreműködésével Thiago Silvához került a labda, utóbbi tőkéletes ütemben tette azz vissza Richarlisonnak, aki harmadszor volt eredményes a tornán (3-0).

Dél-Korea ezután kitámadott – Brazília pedig büntetett...

A 36. percben Vinícius balról ívelte a labdát Paqueta elé, aki kapásból küldte azt a kapu a jobb alsó sarkába (4-0).

A második félidőben a brazilok már visszafogottabb játszottak – elvégre addigra el is dőlt a mérkőzés –, így a dél-koreaiak erőfeszítéseit is siker koronázta.

A 76. percben Paik Szunk Ho lekezelt egy szabadrúgás után kifejelt labdát, majd nagy erővel rászúrta. A kapu előtt még megpattant egy brazilon, majd a bal sarokban kötött ki a játékszer (4-1).

A brazilok szövetségi kapitánya, Tite a hajrában még a harmadik számú kapusát is becserélte, így a huszonhatos keret valamennyi tagját pályára küldte már ezen a világbajnokságon.

A brazilok a negyeddöntőben a Japánt tizenegyesekkel legyőző Horvátországgal mérkőznek meg.

NYOLCADDÖNTŐ

Brazília–Dél-Korea 4–1
974 Stadion, 43 847 néző. Vezette: Clément Turpin (francia)
Brazília: Alisson (Weverton, 80.) – Éder Militao (Daniel Alves, 62.), Th. Silva, Marquinhos, Danilo (Bremer, 72.) – L. Paquetá, Casemiro, Neymar (Rodrygo, 80.) – Raphinha, Richarlison, Vinícius Jr. (Martinelli, 72.) Szövetségi kapitány: Tite.
Dél-Korea: Kim Szung Kju – Kim Mun Hvan, Kim Min Dzse, Kim Jung Kvon, Kim Dzsin Szu (Hong Csul, a szünetben) – Li Dzse Szun (Lee Kang In, 74.), Dzsung Vu Jung (Szon Dzsun Ho, a szünetben), Hvang In Bom (Paik Szung Ho, 65.), Hvang Hi Csan – Szon Hung Min, Cso Gu Szung (Hvang I Dzso, 79.). Szövetségi kapitány: Paulo Bento.
Gólszerzők: Vinícius Jr. 7, Neymar 13. – 11-esből, Richarlison 29., Paqueta 36., ill. Paik Szung Ho 76.

Fotó: A brazil Neymar (10-es mezben) játékostársaival: Vinicius Juniorral, Raphinhával és Lucas Paquetával (balról jobbra), miután 11-esből berúgta csapata második gólját a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Brazília-Dél-Korea mérkőzésen a dohai 974 Stadionban 2022. december 5-én. MTI/AP/Manu Fernández