2023.04.01., szombat - Hugó
Tatabánya: 15o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Névtelen cikkben támadja Matolcsy Györgyöt a kormányközeli sajtó - az MNB cáfol

frisshirek.hu, 2022. december 06. - 17:40
Névtelen cikkben támadja Matolcsy Györgyöt a kormányközeli sajtó - az MNB cáfol
A kormánypárti lap az „információira” hivatkozik, amikor azt írja, hogy „személyes sérelemnek tudhatók be az MNB-elnöktől elhangzott kritikai észrevételek”.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Magyar Nemzeti Bank „határozottan cáfolja” a kormánypárti vg.hu-n megjelent, névtelen szerző mögé bújó „értesülését”, mely szerint Matolcsy György egy olyan jogszabály-módosításért lobbizott a kormánypártoknál, mellyel „élete végéig, de minimum 2031-ig” az MNB elnöke maradhatott volna.

A vg.hu szerint a kormánypártok elutasították Matolcsy kezdeményezését, aki emiatt megsértődött, és ennek „a személyes sérelemnek” tudhatók be az MNB elnökének hétfői, a kormány gazdaságpolitikáját súlyos kritikával illető mondatai.

Az MNB keddi közleménye azonban leszögezi:

„a Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a VG.hu oldalon megjelent azon sajtópletykát, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna”,

és a jegybank

azonnali helyreigazítást kér minden érintett sajtóorgánumtól.

A jegybanktörvény szerint az MNB elnökét a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök hat évre nevezi ki, legfeljebb két ciklusra. Matolcsy 2013 márciusában cserélte le a nemzetgazdasági tárcát az MNB-elnökségre, második ciklusát 2019 márciusában kezdte meg, megbízatása így 2025-ben jár le.

A vg.hu a jegybank közleményével frissítette cikkét, és a továbbiakban ígéri, hogy Kocsis Máté frakcióvezető véleményével frissítik írásukat.

Ha még nem látta volna, kikerült a világhálóra Matolcsy beszéde, amelyet itt hallgathat meg.

A Magyar Nemzeti Bank független, szabadon elmondhatja a véleményét a gazdaságpolitikájáról is – reagált a parlamentben hétfőn Tállai András Matolcsy György jegybankelnöknek a kormány gazdaságpolitikáját érintő, súlyos kritikáira. Hétfőn délelőtt, 10 órakor kezdődött a parlamentben a gazdasági bizottság aktuális ülése, aminek első napirendi pontja Magyar Nemzeti Bank 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója. Ezt Matolcsy Görgy, a jegybank elnöke vezette elő, aki – az rtl.hu cikke szerint – szokatlan őszinteséggel bírálta a kormány gazdaságpolitikáját. Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van – mondta az MNB elnöke, írta meg a Frisshirek.hu.

Varga Mihály a közösségi oldalán reagált, hogy a

"jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat."

Majd hozzátette, "minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig itthon magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1 százalék, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4 százalék alatt a munkanélküliség). – Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire" – folytatta, írta meg lapunk a további történéseket

Fotó: MTI/Máthé Zoltán