2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 15o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Megszavazták: meghosszabbítják a Paksi Atomerőmű üzemidejét

frisshirek.hu, 2022. december 08. - 06:00
Megszavazták: meghosszabbítják a Paksi Atomerőmű üzemidejét
A képviselők 170 igen szavazattal - nyolc nem és egy tartózkodás mellett - döntöttek a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének további meghosszabbításáról.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A határozat indoklása szerint az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak, és energiaválság alakult ki. Egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára emelkedett. A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak - írta az MTI.

Energiastratégiai, klímavédelmi és ellátásbiztonsági okokból ezért szükséges a paksi atomerőmű meglévő négy blokkjának további üzemidő-hosszabbítása.

A Paksi Atomerőmű blokkjait 30 éves üzemidőre tervezték. Az erőmű négy, egyenként eredetileg 440 megawattos reaktorblokkja 1982 és 1987 között kezdte meg működését. A 2000-es évek elején elvégzett módosításoknak köszönhetően a blokkok teljesítménye elérte – sőt napjainkra
meghaladta – egyenként az 500 megawattot. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az atomerőmű indulása óta a biztonságot, a versenyképességet és a fenntarthatóságot célzó fejlesztéseket valósít meg. A sikeresen lezárult üzemidő hosszabbításnak köszönhetően a Paksi Atomerőmű továbbra is
négy blokkal, több mint 2000 MW beépített teljesítménnyel üzemel. A blokkok meghosszabbított üzemeltetési engedélye 2032 és 2037 között jár le. A hatályos engedélyben foglaltak alapján valamennyi blokk a tervezett 30 éves üzemidőn túl, további 20 évig üzemelhet és vehet részt a villamosenergia-termelésben - írta a javaslatot benyújtó Semjén Zsolt még novemberben.