2023.03.27., hétfő - Emánuel
Tatabánya: 6o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Több száz iskolában több ezer pedagógus szüntette be a munkát

frisshirek.hu, 2022. december 08. - 21:50
Több száz iskolában több ezer pedagógus szüntette be a munkát
Országszerte több száz iskolában több ezer pedagógus sztrájkolt vagy engedetlenkedett csütörtökön. Mintegy 140 iskola diákjai ülősztrájkkal vállaltak szolidaritást tanáraik mellett. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ha nem történik változás az oktatásirányítás hozzáállásában, januárban újabb országos munkabeszüntetés lesz.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tanévkezdés óta immár negyedik alkalommal hirdetett egységes sztrájknapot.

Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnöke a Népszavának elmondta, ha nem történik változás az oktatásirányítás hozzáállásában, januárban újabb országos munkabeszüntetés lesz.

Több száz iskolában több ezer pedagógus sztrájkolt vagy engedetlenkedett országszerte, a lendület nem hagyott alább. Tudunk olyan iskoláról, ahol az egész tantestület sztrájkba lépett, de egyre több olyan intézmény is van, ahol az 50 százalékot is meghaladja a részvétel. Korábban ez nem volt jellemző, inkább csak kivételnek számított, ha egy tantestület több mint fele letette a munkát

– hangsúlyozta Komjáthy Anna, a PDSZ választmányi elnöke.

A csütörtöki sztrájknapon az Egységes Diákfront felhívására országszerte mintegy 140 iskola diákjai ülősztrájkkal vállaltak szolidaritást tanáraik mellett.

A Népszava arról is beszámolt, hogy péntek estére az Egységes Diákfront szervez demonstrációt az MTVA székháza elé, miután a diákok hiába kérték, nem hívták meg őket a köztévébe, hogy beszélhessenek az oktatás problémáiról.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, a fővárosi Kölcsey tanárai – összesen öten – voltak az elsők, akiket polgári engedetlenség miatt kirúgtak. A tankerületi központok ezután sorra küldtek figyelmeztető leveleket a tiltakozó tanároknak, amire válaszul tanárok, szülők és diákok több demonstrációt szerveztek az elmúlt hónapokban.

Múlt héten szerdán a Belügyminisztérium közölte, újabb nyolc pedagógus munkaviszonyát függesztették fel. Egy-egy tanár a fővárosi Eötvös József- és Vörösmarty Mihály-, hatan pedig a Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanítottak. Az érintett iskolákban és országszerte számos intézményben pénteken tiltakoztak a tanárok kirúgása ellen, szombaton pedig több ezren tüntettek a Klebelsberg Központ épülete előtt.

Az elégedetlenség hétfőn a Parlamentben is megjelent: a Tanítanék Mozgalom pedagógusai és diákjai ismertették kilenc követelésüket az ülésterem karzatáról – kivezették őket.

Közben az ombudsman után az Alkotmánybíróság is kimondta, hogy teljesen rendben van a pedagógusok sztrájkjogának korlátozása.

Fotó: Facebook/A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete oldala