2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 6o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Ivott és jogosítvány nélkül vezette a lopott autót

frisshirek.hu, 2022. december 13. - 11:54
Ivott és jogosítvány nélkül vezette a lopott autót
A gárdonyi rendőrök befejezték az eljárást a 38 éves tordasi férfival szemben. Nem először ült jogosítvány nélkül a volánnál lopott autóban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A rendőrségre 2022. szeptember 25-én délután Tordasról érkezett lakossági bejelentés, mely szerint egy feltételezhetően ittas sofőr Daewoo típusú gépkocsijával a Somogyi Béla utcában árokba hajtott, majd az úttestre visszatérve folytatta útját. A járőrök a szóban forgó, bizonytalan úttartással közlekedő gépjárműre néhány perccel később a Szabadság utcában figyeltek fel, ahol azonnal megállították és ellenőrzés alá vonták. A személyautó 38 éves tordasi vezetője az intézkedő rendőröknek nem tudott vezetői engedélyt átadni, mivel azzal soha nem rendelkezett, a vele szemben alkalmazott alkoholszonda pedig megerősítette az ittas járművezetés gyanúját.

Az egyenruhások a további adatgyűjtés során megállapították, hogy a gépjárművezető az általa vezetett autót annak tulajdonosának tudta és beleegyezése nélkül használta - írja a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság.  

A tordasi lakossal szemben indított büntetőeljárás során beszerzett adatok alapján megállapították, hogy a 38 éves férfinak nem ez volt az első ilyen jellegű jogsértése, mivel 2022. szeptember 3-án ugyancsak jogosítvány nélkül vezetett egy másik ellopott gépjárművet.

A Gárdonyi Rendőrkapitányság munkatársai a férfi ellen - kétrendbeli jármű önkényes elvétele bűntett, továbbá ittas járművezetés vétségének megalapozott gyanúja miatt - folytatott büntetőeljárást befejezték, és az ügy iratait a napokban átadták a Székesfehérvári Járási Ügyészségnek.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést.

A szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek. Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt egyaránt. Soha ne üljön ittasan autóba, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban vezessen!

A KRESZ rendelkezései szerint járművet csak az vezethet, aki „a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel vagy - jogszabályban meghatározott esetben - az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes járművezetési jogosultsággal rendelkezik, és a jármű vezetésétől nincs eltiltva”. Ez a járművezetés egyik személyi feltétele.

Az engedély nélküli vezetés elkövetője elzárással sújtható, így a rendőrhatóság őrizetbe veheti a gyorsított bírósági eljárás lefolytatásának időpontjáig.

Kérjük a közlekedés résztvevőit, hogy minden esetben a szabályokat betartva közlekedjenek!

… hogy mindenki hazaérjen!

Fotó: police.hu