2024.04.16., kedd - Csongor
Tatabánya: 6o - 9o
Az ország 19 megyéjében

EP-jelentéstevő: Ezt nem lehet Orbán Viktor győzelmeként értékelni

frisshirek.hu | 2022. december 14. - 15:43
EP-jelentéstevő: Ezt nem lehet Orbán Viktor győzelmeként értékelni
A finn Petri Sarvamaa szerint a kormányfő a jövőben is próbál taktikázni, de nem ostoba, tudja, Ukrajna támogatása fordulópont pont volt.

Az Európai Parlament (EP) jogállamisági jelentéstevője a hvg.hu-nak elmondta,

nem lepi meg, hogy az Orbán-kormány győzelemként, értékeli az uniós nagykövetek hétfői megállapodását, de szerinte az valójában veszteség volt a miniszterelnöknek, aki jó néhányszor használta már a vétójogot a Tanácsban, ügyesen játszotta ki az egyhangúság uniós követelményét.

Petri Sarvamaa szerint a kormányfő Orbán akkor számolta el magát, amikor azt gondolta, Brüsszelnek nem lesz a bátorsága a pénzek befagyasztását javasolni. Erre akkor eszmélt rá, amikor az EU másik 26 tagállama Magyarország nélkül talált pénzügyi támogatást Ukrajna megsegítésére. 

Orbán Viktor nem ostoba, nem vállalhatta annak a kockázatát, hogy végleg a geopolitikai sarokba álljon, és ujjal mutogassanak rá, mint aki Oroszország mellett tette le a voksát.

Mindezt átlátva gondolkodott el egy másik taktikán, hiszen azt tudja,

a Tanácsban is kezdett mindenkinek elege lenni a viselkedéséből, hiszen abba a kézbe harap, mely eteti, és még ezután sem hagyja abba. Ez egy rossz és működésképtelen stratégia, semmiképpen nem lehet Orbán Viktor győzelmeként értékelni.

Szerinte az csak szimbolikus, hogy csökkentették a kondicionalitási eljárásban befagyasztott pénzek összegét, valamit adni kellett.

Ha a kohéziós pénzeket és a helyreállítási alapot együtt nézzük, akkor jelenleg 12,1 milliárd euró van befagyasztva, melyek utalásához kemény feltételeket kell teljesíteni.

A jelentéstevő meglátása szerint ezzel egy ideig vége Orbán Viktor taktikázásának. Bár később biztos próbálkozni fog, de ajánljuk, ezt kétszer is gondolja meg, mielőtt belevág, hiszen

a közösség már úgy tekint rá, mint a kertből lopkodó szomszédra,

az EP pedig továbbra is nyomás alatt tartja az Európai Bizottságot, hogy tartassa be a kritériumokat a magyarokkal. Ő személy szerint is nagyon jónak tartja, hogy a pártcsalád teljes mellszélességgel kiáll a jogállamiság és a feltételességi mechanizmus mellett. Bár szerinte ez nem a magyarokról szól, inkább figyelmeztetés mindenki számára.  

Orbán Viktor megkezdte brüsszeli tárgyalásait

Brüsszelbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, ahol részt vesz az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége szerdai csúcstalálkozóján - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A két szervezet 45 éve létesített diplomáciai kapcsolatot egymással, és együttműködésüket 2020-ban stratégiai partnerségi szintre emelték.
A szerdai csúcstalálkozón a tagállamok vezetői a világpolitikai kihívásokról, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről, az éghajlatváltozással összefüggő zöld átállásról, a digitális infrastruktúrába történő befektetésekről és a 2023-27 között megvalósuló EU-ASEAN akciótervről tárgyalnak.

A magyar miniszterelnök délután kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd több, az ASEAN-csoporthoz tartozó ország vezetőjével - közölte a sajtófőnök.

Fotó: Orbán Viktor Facebook