2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 12o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Havazásra és ónos esőre is számítani lehet a tavaszias időben

frisshirek.hu | 2022. december 16. - 06:00
Havazásra és ónos esőre is számítani lehet a tavaszias időben
A felhős, borongós időben sokfelé kell számítani záporokra, de helyenként ónos eső is előfordulhat. Több tájegységünkön is élénk lehet a szél. Kora délután 2 és 15 Celsius-fok közötti csúcsértékekre van kilátás, délen, délkeleten lehet legenyhébb az idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint

pénteken általában erősen felhős vagy borult idő valószínű, de dél, délkelet felé haladva szakadozottabbá válhat a felhőzet, és ott néhol több órára is kisüthet a nap.

Az összefüggő csapadékzóna északkelet felé távozik, mögötte szórványosan valószínű zápor, emellett a déli és keleti megyékben zivatarok is kialakulhatnak.

Késő délutántól, estétől az északnyugati tájakon már előfordulhat havas eső, havazás, néhol átmeneti ónos eső is lehet. A déli szelet a Viharsarokban, az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szelet pedig a Dunántúlon kísérik erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északi, északnyugati felén 2 és 8, másutt 9 és 15 Celsius-fok között alakul.

Késő estére -1 és +8 fok közé hűl le a levegő, északnyugaton lesz a leghidegebb, délkeleten az enyhébb az este.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint a nap első felében kettősfronti hatás érvényesül, majd délután egyre többfelé hidegfronti hatás veszi át az uralmat.

Emiatt

  • fejfájás,
  • migrén,
  • vérnyomás-ingadozás,
  • keringési problémák,
  • szédülés
  • és alvászavarok

is jelentkezhetnek.

Nehéz nap vár a szívbetegekre és az idősekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Dekoncentráltak, fáradékonyabbak, álmosabbak lehetünk. Alacsony lesz a hő- és a komfortérzetünk, romolhat a hangulatunk. Délután az egyre erősödő hidegfronti hatás miatt a görcsös panaszok kerülhetnek előtérbe.

Ajánlott a meleg, réteges öltözet, mert nagy lesz a megfázás veszélye.

Ma országszerte számítani kell esőre, záporokra, ezért az utak vizesek, csúszósak lesznek.

Az intenzívebb esőzésekkel érintett területeken átmenetileg a látástávolság is jelentősebb mértékben lecsökkenhet. Néhol ónos eső is előfordulhat, ezeken a tájakon nagyon csúszós, jeges, balesetveszélyes útszakaszokra is számítani kell.

Illusztrációs fotó: Pixabay