2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 9o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Kétes siker: élre állt az Európai Unióban a magyar infláció

frisshirek.hu | 2022. december 16. - 11:27
Kétes siker: élre állt az Európai Unióban a magyar infláció
Miközben az Európai Unió tagállamainak többségében már mérséklődni kezdett az infláció, nálunk még emelkedő íven van, és most már megelőztük még a balti államokat is a fogyasztó árindex mértékével.
Novemberben már Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az Európai Unióban

- írtam meg a kétes győzelmet az Eurostat adatai alapján a Portfolio. A 23,1 százalékos magyar pénzromlás már megelőzte az eddig élen álló balti államokat, amelyet még tetéz az is, hogy

Európában már csökken az infláció, míg nálunk még emelkedik.

Az Európai Unió átlagát tekintve 11,1 százalékos volt a fogyasztói árindex novemberben, amely már egy enyhe mérséklődés az októberi 11,5 %-hoz viszonyítva. Az eurózónában ennél is alacsonyabb volt, 10,1 %-ra csökkent a 10,6 %-ról. 

Lettországban 21,7 %, Észtországben és Litvániában 21,4 százalékos volt az infláció,

amely már szerényebb a magyar adatnál. A baltiakat - és a régióban minket - a cseh és a lengyel inflációs ráta követi, azonban már több százalékponttal kevesebbel kerülték el ők a dobogót, a cseh drágulás mértéke ugyanis "csak" 17,2 százalékos volt.

Novemberben egy hónap alatt 1,7 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex hazánkban, amely szintén aranyérmes az EU-ban, ráadásul úgy, hogy

a tagállamok többségében már csökkenni kezdtek az árak.

Legalacsonyabb az infláció Spanyolországban (6,7 %) és Franciaországban (7,1 %) volt az elmúlt hónapban. Hollandiában és Máltán pedig a leginkább csökkentek az árak.