2023.03.27., hétfő - Emánuel
Tatabánya: 6o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Békét kért advent utolsó vasárnapján a katolikus egyházfő

frisshirek.hu, 2022. december 18. - 14:35
Békét kért advent utolsó vasárnapján a katolikus egyházfő

Aggodalmát fejezte ki a Dél-Kaukázusban kialakult humanitárius helyzetért Ferenc pápa, aki a háború leállítását sürgette Ukrajnában a Szent Péter téren mondott beszédében advent utolsó vasárnapján.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ferenc pápa a szokás szerint az apostoli palotának a térre néző ablakából felolvasott beszédében aggodalmát hangsúlyozta az úgynevezett Lacin-folyosó térségében kialakult helyzet miatt.

Az MTI beszámolója szerint a legjelentősebb szárazföldi korridorról van szó Örményország és Hegyi-Karabah között, amely a két évvel ezelőtti tűzszüneti megállapodást követően létesült. A megállapodás értelmében a dél-kaukázusi folyosót orosz békefenntartók felügyelik 2025-ig.

Ferenc pápa a korridor területén élők törékeny humanitárius helyzete miatt fejezte ki aggodalmát, ami a téli időszakban még rosszabbá válhat.

Minden érintettet arra kérek, kötelezze el magát a békés megoldások mellett az emberek jóléte érdekében

– jelentette ki Ferenc pápa.

Ezzel egy időben a katolikus egyházfő arra kérte Szűz Máriát, érintse meg mindazok szívét, akik képesek megállítani az Ukrajnában zajló háborút.

Ne felejtsük annak a népnek a szenvedését, főleg a gyerekekét, idősekét, betegekét, imádkozzunk, imádkozzunk!

– mondta a pápa.

Az ukrajnai gyerekekre emlékeztetett vasárnap reggel is, amikor a Vatikán által támogatott egyik gyermekkórház pácienseivel, családtagjaikkal és orvosaival találkozott. A találkozón jelen levő ukrán zászlóra mutatva

a pápa hangoztatta, hogy az országban nagyon sok gyerek szenved a háború miatt.

Az ABC spanyol napilapban vasárnap közölt interjúban – amelyben elárulta: már aláírta a lemondó nyilatkozatát – azt kérdezték Ferenc pápától, mit gondol arról, hogy már több mint száz felhívást intézett az ukrajnai békéért.

Teszem, amit tudok. Nem hallják meg. Ami Ukrajnában történik, félelmetes. Hatalmas kegyetlenség. Nagyon komoly történés, és én erre hívom fel nyilvánosan és folyamatosan a figyelmet

– válaszolta a pápa.

Amint arról lapunk, a Frisshirek.hu már beszámolt, a katolikus egyházfő korábban úgy fogalmazott: könnyebb volt ellenszert találni a járványra, mint a háborúra.

Arra a kérdésre, hogy miközben a pápa közvetíteni igyekszik, van, aki bírálja a kijelentéseit, az egyházfő azt mondta, ő mindenkit fogad, háromszor találkozott már Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyházügyi tanácsadójával is.

Kapcsolatban állok mindenkivel, mindenkit fogadok, segítek – jelentette ki.

Ferenc pápa hangsúlyozta, nem látja, hogy rövid időn belül véget érne a háború, mivel „világháborúról van szó, ne felejtsük”.

– Azt hiszem, hogy háborút akkor vívnak, amikor egy birodalom elkezd gyengülni, és akkor, amikor vannak felhasználható, eladható, tesztelhető fegyverek. Úgy látom, számos érdek játszik most szerepet – fogalmazott az egyházfő.

Fotó: Ferenc pápa. MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani