2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Tatabánya: 2o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Messiék a futballvilág tetején

frisshirek.hu | 2022. december 18. - 19:53
Messiék a futballvilág tetején

Az argentin labdarúgó-válogatott nyerte meg a 2022-es világbajnokságot Katarban, miután a hosszabbítás 3-3 -as döntetlenjét követően tizenegyesekkel legyőzte a címvédő Franciaországot. Messi majd Di María találatával az argentinok az első félidőben kétgólos előnybe kerültek, de a második félidőben a franciak Kylian Mbappé két góljával egyenlítettek. A hosszabbításban Messi majd Mbappé újra betalált a kapuba, a tizenegyeseknél a franciák kétszer hibáztak, míg az argentinok egyszer sem. 

A világbajnokság legjobb fiatal játékosa az argentin Enzo Fernandez lett, az aranykesztyűt az argentin kapus Emi Martinez, az aranycipőt az ezüstérmes francia Kylian Mbappe, míg az aranylabdát Lionel Messi kapta.

Messinek a mai a 26. vb-meccse. Ezzel megelőzte az eddigi csúcstartót Lothar Matthäust. Messi már korábban is közölte, hogy a katari pályafutása utolsó vb-je, így számára ez volt az utolsó alkalom, hogy világbajnok lehessen. 

Az argentin kezdőcsapat: 

Martínez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - De Paul, Enzo Fernández, Mac Allister - Di Maria, Messi, Julián Álvarez

A finálé előtti napokban a francia csapatnál egy vírusos megbetegedés tartolt, de a szombati edzésen már nem volt hiányzó.

A franciák kezdőcsapata: 

Lloris - Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Tchouaméni, Rabiot, Griezmann, Dembélé, Giroud, Mbappé

A franciáknál visszatért Adrien Rabiot és Dayot Upmaceno, előzetes hírek szerint Raphael Varane játéka nem volt biztos, de ő is tagja lett a kezdőcsapatnak.

Az első félidő

Az első lövés az 5. percben az argetinoké: Mac Allister lőtt kapura, egyenesen Lloris kezébe.

21. perc Dembélé szabálytalankodott. Di María cselezte ki, majd a szélső hátulról megakasztotta ellenfelét, a Bíró bűntetőt ítélt, amit Messi lő hibátlanul.

1-0

A franciák rossz passz futballoznak, az első félórában egytelen kapura lövésük sem volt.

36. percnél Messi egy kontrából megjátszotta Álvarezt, majd Mac Allistert, aki önzetlenül továbbadta Di Maríának. Újabb argentin gól. 


2-0


41. percben kettőt cseréltek a franciák: Giroud és Dembélé le, Thuram és Kolo Muani be.


2. félidő

Az argentinoknál nincs csere, a franciáknál sem jön újabb játékos.


A 63. percben az argentin Mac Allister kapott remek labdát a tizenhatoson belül, de Lloris jól mozdult ki a kapuból és lábbal mentett.

79. Otamendi a tizenhatoson belül lerántotta a francia Kolo Muanit, a bíró tizenegyest ítélt. Mbappé a végrehajtó, Martínez érezte az irányt, bele is ért a labdába, de nem tudta hárítani lövést.

2-1

A franciák életre keltek, Coman Messit szerelte, Rabiot felívelte a labdát, aztán Mbappé lefejelte azt Thuramhoz, átemelte egy védőn, Mbappé pedig kapásból tüzelt 

2-2


Nyolc perc a hosszabbításban Martíneznek kellett védenie a 94. percben. Aztán Messi vette át a labdát, tologatta amíg lövőhelyzetbe nem került, de a léc alá tartó lövését bravúrral védte a francia kapus.


Jött a kétszer 15 perces hosszabbítás.


105. percben Lautarónak volt egy igéretes helyzete, de Upamecano blokkolni tudott. Majd Montielnek volt egy látványos lövése, de azt is fejjel blokkolták. Újabb argentin lehetőség Lautaro előtt, de ismét kimaradt a helyzet.


Hosszabbítás második félidejében az első támadás lehetőségeaz argentinok előtt. 109. percben Lautaro Martínez lövését még védte Lloris, de a kipattanót Messi közelről már bevitte.

3-2

Egy argentin kezezésből megítélt bűntetőből Mbappé egyenlít.

3-3

Mbappé Vb-döntőn mesterhármast lő, ami legutóbb 1966-ban Geoff Hurst-nak sikerült.

Kolo Muani kétszer lőhette volna a meccslabdát. De egyszer nem tudott belefejelni, majd másodszor a lapos lövést kispárgázta Emiliano Martínez. 

Jöttek a tizenegyesek: Mbappé és Messi eredményes, Coman lövése kimarad, Dybala belövi, Tchouaméni viszont kihagyja. Kolo Muani és Montiel is betalál.

A franciák kétszer hibáztak, míg az argentinok egyszer sem, ezzel Argentina a világbajnok.

fotó: Loszaíl, 2022. december 18.
Lionel Messi argentin csapatkapitány felmutatja a FIFA-világkupát, a vb trófeáját, miután csapata 4-2-re győzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án.
MTI/EPA/Friedemann Vogel