2023.04.01., szombat - Hugó
Tatabánya: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

MNB: jövő év végére lehet ismét egyszámjegyű infláció Magyarországon

frisshirek.hu, 2022. december 20. - 19:16
MNB: jövő év végére lehet ismét egyszámjegyű infláció Magyarországon

Elindult a globális infláció csökkenése, az infláció túl van a csúcson, Magyarországon a jövő év végére lehet ismét egyszámjegyű a fogyasztói árak növekedési üteme - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke online háttérbeszélgetésen kedden. Tartósan maradnak a szigorú monetáris kondíciók, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél elérését fenntartható módon - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamatdöntés követően kiadott közleményében kedden. Nagy volt a várakozás a devizapiacon, de a forint végül minimális erősödéssel zárta a napot.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Úgy vélte,

a jövő év első hónapjaiban "elhúzódó tetőzés" jellemezheti az inflációt.

Az MTI kérdésére közölte, hogy

az infláció decemberben még emelkedik Magyarországon,

két hatás eredőjeként: az üzemanyagokra vonatkozó ársapka eltörlése 2,5 százalékpontot jelent, ennek 80 százaléka, 2 százalékpont érvényesül már a decemberi inflációs adatban, a másik hatás pedig az átárazások magas mértéke.

A decemberi infláció 26-27 százalék közötti tartományban alakulhat, és hasonló maradhat 2023 első negyedévében

- mondta a jegybank alelnöke, aki szerint a mutató érezhető csökkenése 2023 második felében következhet be.

Virág Barnabás kiemelte, hogy a jegybank célzott intézkedései eredményesen mérsékelték a piaci kockázatokat, a kamatkondíciók jelenlegi szinte biztosítja az inflációs cél fenntartható elérését.

Az inflációs pálya a szeptemberi várakozásokhoz képest magasabban alakul: 2022-ben 14,5-14,7 százalék, 2023-ban 15,0-19,5 százalék lehet.

Az infláció 2023 végére egyszámjegyűre mérséklődik a jegybank várakozása szerint, 2024-ben tér vissza a jegybanki toleranciasávba.

Az alelnök az előrejelzésben a legnagyobb kockázati forrásnak továbbra is az orosz-ukrán konfliktust nevezte.

Virág Barnabás ismertetése szerint bár a legtöbb előrejelzés alapján megindult a globális infláció csökkenése, a konjunktúra érdemi lassulása még most következik, ez a 2023-as évet érinti. Az MNB elemzése szerint a vállalatok jövedelmezősége érdemben emelkedett, a költségek emelkedésénél nagyobb áremelést hajtottak végre.

Kedvező fejleménynek nevezte az EU-megállapodást, és a folyó fizetési mérleg javulását.

Arra a felvetésre, hogy terveznek-e újabb jegybanki programokat a hitelezés támogatásához, azt mondta:

óvatosabban nyújtanak a bankok új hiteleket, szigorodnak a feltételek, a lakosság pedig óvatosabban vesz fel hitelt.

A mostani magas inflációs közegben a legfontosabb feladat az infláció "megtörése", és a pálya csökkenő szakaszának minél gyorsabb elérése, ezt követheti minden más kérdés, így a hitelpiacok ösztönzése - mondta.

Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon

Az eurót este fél hétkor 402,47 forinton jegyezték a 12 órával korábbi 403,78 forintos jegyzés után. A dollár jegyzése 378,46 forintra csökkent 381,26 forintról, a svájci franké pedig 408,91 forintra 410,16 forintról.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi, idei utolsó kamatdöntő ülésén nem változtatott a 13,00 százalékos jegybanki alapkamaton és nem módosította a kamatfolyosó széleit sem. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A bejelentést követően kiadott közleményében az MNB jelezte, hogy megítélése szerint az alapkamatot a jelenlegi szinten szükséges tartani az árstabilitási cél eléréséhez. 


Kedd esti jegyzésén a forint 0,3 százalékkal áll erősebben az euróval és a svájci frankkal szemben a napi kezdéshez képest és 0,7 százalékkal erősödött a dollár ellenében. A hét eleji kezdéshez képest a forint 0,7 százalékkal erősödött az euróval, 1,2 százalékkal a dollárral és 0,3 százalékkal a svájci frankkal szemben. A december eleji jegyzésénél a forint 1,6 százalékkal áll erősebben az euróval, 3,7 százalékkal erősebben a dollárral és 1,6 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.

Az év eleje óta a forint gyengült, a három devizával szemben a fenti sorrendben kilenc, tizenhat és tizenöt százalékkal.