2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 6o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Rossz kazán okozhatta két ember halálát Egyházasgergén

Fodor Orsolya, 2022. december 27. - 12:22
Rossz kazán okozhatta két ember halálát Egyházasgergén

Két ember meghalt szén-monoxid-mérgezésben a Nógrád megyei Egyházasgergén – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mukics Dániel tájékoztatása szerint hétfő este érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez arról, hogy

a mentők két holttestet találtak egy Fő úti családi házban.

A tűzoltók légzőkészülékben, szén-monoxid-mérővel mentek be az épületbe, ahol magas koncentrációban kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A tűzoltók kiérkezésekor a ház nyílászárói zárva voltak, a pincében pedig egy vegyes tüzelésű kazán üzemelt. A szén-monoxid feltehetően a kazán meghibásodása miatt keletkezett. Az épületben két kutya is elpusztult 

– írták a közleményben.

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta a Frisshirek.hu-nak, hogy

a szén-monoxid pillanatok alatt létrejöhet, és már nagyon kis koncentrációban is halált okozhat.

Minden nyílt égésterű fűtőberendezés vagy vízmelegítő forrása lehet a veszélyes gáznak. A szén-monoxid akkor jön létre, ha az égéshez nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű oxigén, és tökéletlen égés megy végbe. 

A szén-monoxid kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás elősegítheti, ami megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását. Ilyen lehet a páraelszívó, vagy a mobil klíma is

– fogalmazott a szakember.

Hozzátette: mostanra sokan lecserélték a régi fa nyílászárókat és a helyükre jól szigetelő műanyag ablakokat, ajtókat szereltek be. Gyakori, hogy átépítésnél megszüntetik a konyhai, fürdőszobai szellőzőnyílásokat és -rácsokat.

A baj megelőzése érdekében az új ablakokba szereltessünk – lehetőleg állandó és automatikus – légbevezetőt, nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk. Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, vegyünk otthonra egy szén-monoxid-érzékelőt

– tanácsolta Kapás Márton. 

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető a lista arról, hogy az alkalmassági vizsgálatokon mely jelzőkészülékek vizsgáztak jelesre, és melyek bizonyultak megbízhatatlannak. 

Illusztrációs fotó: katasztrofavedelem.hu