2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 6o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Zalai önkéntes tűzoltó egyesületek nyertek támogatást

Kovács Tamara, 2022. december 29. - 13:10
Zalai önkéntes tűzoltó egyesületek nyertek támogatást

Átvették az önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek, valamint az önkormányzati tűzoltóság azokat a központi beszerzésű eszközöket, amelyekhez a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és Magyar Tűzoltó Szövetség közös, 2022. évi pályázatán jutottak hozzá.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett ünnepélyes átadót december 28-án, szerdán a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon tartották.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az önkormányzati tűzoltó-parancsnokság, az önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőszervezetek képviselőit, Takács Ottó Alajos tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy Zala megye önkéntesei nem tétlenkedtek az idei évben sem a pályázatok elkészítésénél, sem pedig a való életben történt beavatkozásoknál, hiszen nagy segítségére voltak 2022-ben is a hivatásos tűzoltóságoknak. A pályázati úton elnyert támogatásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy 33 zalai önkéntes tűzoltó egyesület részesült eszközökben, illetve pénzbeli támogatásban. Ez pedig tovább növeli az ő lehetőségeiket, valamint nagyobb biztonságérzetet nyújt a lakosság számára.   

Az átadáson Strázsai Zoltán, a Zala Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke szintén megköszönte az önkéntesek munkáját, akik – mint mondta – fontos pillérét képezik a megye mentő-tűzvédelmének. Az elnök arra kérte a megjelent egyesületeket, hogy 2023-ban is éljenek a pályázati lehetőséggel, hiszen ezáltal modern eszközökkel is gyarapodhatnak. 

Az elnyert eszközöket jelképesen Takács Ottó Alajos megyei katasztrófavédelmi igazgató és Strázsai Zoltán, a megyei tűzoltó szövetség elnöke adta át a megjelent önkormányzati, illetve önkéntes tűzoltó egyesületek képviselőinek. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén működő hivatásos tűzoltó-parancsnokságoknak 40 önkéntes tűzoltó egyesülettel van együttműködési megállapodása. Közülük 6 egyesület önálló beavatkozási minősítéssel is rendelkezik. A 40 egyesület taglétszáma közel 1300 fő, közülük tűzoltási, mentési feladatokat 569-en láthatnak el, ők azok, akik legalább a 40 órás önkéntes tűzoltó egyesületek részére előírt szakmai végzettséget megszerezték. 

A Zala megyei tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek közül ebben az évben 33-an nyújtottak be pályázatot, közülük mindenki részesült támogatásban. Az egyesületek pénzbeli támogatásként 16 593 363 forint összegben részesültek, míg a most átadott eszközök értéke 10 178 608 forint volt. 

A fenti összegek biztosítják, biztosították az egyesületeknek a fejlesztési lehetőségeket (szertárépítés, felújítás), valamint a meglévő eszközök működési-, felülvizsgálati költségeit, ezáltal a tűzoltási-, műszaki mentési tevékenységek szakszerű, megfelelő eszközökkel történő végrehajtását-írta a Zala Megyei Katasztrófavédelem.

Fotók: Szabó István tűzoltó alezredes - Zala MKI