2023.03.27., hétfő - Emánuel
Tatabánya: 4o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Stop 5G! Alibánfán leállította a polgármester az adótorony építését a jelenlegi helyszínen

Kovács Tamara, 2023. január 15. - 18:31
Stop 5G! Alibánfán leállította a polgármester az adótorony építését a jelenlegi helyszínen

Mint ahogy a Frisshirek írt róla, Alibánfán január 12-re lakossági fórumot hívott össze a polgármester, ahol ott volt a terület bérlőjének képviselője, valamint az építtető is. A lakosság előzőleg döbbenten ertesült róla, hogy lakóingatlanaiktól alig pár méterre 5G adótorony épül.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A lakossági fórumon úgy döntöttek, hogy az építési engedély birtokában megkezdett beruházást, melyet a távközlési passzív infastruktúta telepítése kapcsán kezdett meg a Vodafone megbízásából a Vantage Towers Zrt. az alibánfai 31/1-es helyrajzi számú ingatlanon, haladéktalaul felfüggesztik.

Győzött a lakosság, akiket elfelejtettek értesíteni az építkezés megkezdéséről is. Győzött a polgármesteri hivatal, akik 5 igen egybehangzó szavazattal vétózták meg az egészségkárosodást is okozható torony belterületi, a lakóingatlanoktól alig öt méterre történő beruházását.

Mellékelten csatoljuk a polgármesteri hivatal, hivatalos közleményét

Egyben megkezdik a tárgyalásokat a kivitelezővel, az új helyszín kiválasztása miatt, ami a lakóházaktól legalább 200 méteres hatókörben lehet.

Talán érthető, hogy az 5G adótorony közelében senki sem élne szívesen.  A helyiek úgy vélik, számtalan más lehetőséget találhattak volna a településen vagy annak közelében az adótorony kivitelezésére.

frisshirek.hu január 6-án írt arról, hogy Alibánfa lakónegyedében 5G ingatlan tornyot építenek, majd arról is beszámoltunk, hogy a falu lakosságát, de még a közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosait sem értesítették, sőt még a képviselő asszony, Fecskéné Varga Renátának sem volt tudomása arról, mi folyik a községben.

Világszerte több országban is tüntettek már az 5G ellen, többek között Svájcban és a briteknél is, sokak szerint az új telekommunikációs infrastruktúra sokkal erősebb elektromágneses sugárzással terheli a környezetet, nem csupán az emberi egészségre, de az élővilágra is káros lehet. A kutatások egyelőre még zajlanak, ám eddig még nem jutottak egyértelmű eredményekre.

"Az 5G elektromágneses sugárformázásban alkalmazott mobilkommunikációs antennaformáció, az antenna közelterében az elektromos és mágneses terek eltérőek. Az 5G-technológia konkrét élettani hatásai egyelőre kevéssé ismertek, az ezzel kapcsolatos becslésekhez leginkább a 3G- és 4G-technológiákkal kapcsolatos vizsgálatok eredményeit használják fel. Ennek ellenére tudósok egy csoportja emberkísérletnek minősítette az 5G-s hálózat beindítását, és annak elhalasztását javasolta"- írja a wikipedia.

Fotó forrása: Pixabay