2024.02.24., szombat - Mátyás
Tatabánya: 9o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Megszámolták a hortobágyi sasokat

frisshirek.hu | 2023. január 17. - 07:05
Megszámolták a hortobágyi sasokat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  nemzeti parkokkal és civil szervezetekkel együttműködve, idén huszadik alkalommal rendezte meg az úgynevezett Országos Sasszinkront. Az eseményen a  hazánkban telelő sasok mellett, a többi ragadozó madarat is számba vették - számolt be róla a imperialeagle.eu

A szakemberek az önkéntesekkel, közel 100 ezer hektáros területet jártak be az elmúlt hétvégén a Hortobágyon. Az országos sasleltár várhatóan február végére készül el.

Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. A Hortobágy területén lévő tölgyes, kőris és szilfákból álló ligeterdei kiváló fészkelő helyet nyújtanak a madarak számára. A térség ragadozó fajai között megtalálható a rétisas (Haliaeetus albicilla), fészkel a kék vércse (Falco vespertinus), a kerecsensólyom (Falco cherrug), a hamvas rétihéja (Circus pygargus). A felmérések során a sasok mellett valamennyi nappali ragadozómadár-faj és a túzok egyedeit is számba veszik a szakemberek.

Az MME a partnereivel 2004-ben indította el az úgynevezett „szinkron” felmérését. Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében, 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így idén már hatodik alkalommal, a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzésére az egész Kárpát-medencében sor kerül.


A Hortobágyi Nemzeti Park idén ünnepli 50. évfordulóját. Az ország első nemzeti parkja 1973-ban a terület egyedülálló természeti, néprajzi értékeinek megőrzése és védelme céljából jött létre. A létrehozását segítette a kormányzathoz benyújtott Pro Natura memorandum, amelyet 21 nemzetközi hírű tudós aláírásával hitelesített.

A nemzeti park eredetileg mintegy 52 ezer hektáros területen jött létre, amely az elmúlt 50 évben csaknem 82 ezer hektárra bővült. Egész területe bioszféra-rezervátum, a ramsari egyezmény értelmében pedig több mint 20 ezer hektár tartozik a nemzetközileg számontartott vizes élőhelyek közé. Az UNESCO világörökség része az egész terület, amely magában foglalja a Hortobágyon kívül a Nagykunság jelentős részét, valamint a vidék arculatát meghatározó építészeti emlékeket, köztük a Kilenclyukú hidat, a Hortobágyi Csárdát és a Pásztormúzeumot is.

A Nemzetközi Csillagoségbolt-szövetség (IDA) Európában harmadikként Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Hortobágyi Nemzeti Parkot - az élővilág, a természetes tájkép és a csillagos égbolt védelme érdekében. A nemzeti park bekerült az UNESCO Csillagászat és Világörökség tematikus programjába is a csillagos ég ismerete és a pásztortudomány kapcsolata révén. A csillagoségbolt-park az egyik fontos elemévé vált Hortobágy ökoturisztikai attrakcióinak és a környezeti nevelésnek.

A nemzeti park fennállása során a területen olyan kiemelt élőhely-helyreállítások valósultak meg, mint a Kunkápolnási-mocsár, az Egyek-Pusztakócsi-mocsarak, valamint a zámi mocsár rekonstrukciója. Ezenfelül a LIFE program keretén belül sor került különböző szikes puszták, mocsarak, valamint gyepterületek rehabilitációjára is. A madarak védelmének érdekében megtörtént a szabad vezetékek kiváltása és megszüntetése a nemzeti park területén.

A természeti és kulturális örökség megőrzése mellett a bemutatás is kiemelt cél. Hortobágy ismertségét hosszú ideig a mátai pusztakocsikázás és csikósbemutató tartotta fenn. A nagy állatlétszámú gulyákat és nyájakat legeltető pásztorok hagyományos tudása és szokásai ma is a Hortobágy legfőbb értékei közé tartoznak. Míg a Pusztai Állatpark a Kárpát-medencében őshonos magyar háziállatfajtákat, a Hortobágyi Vadaspark a pusztáról már eltűnt állatfajokat - vadlovak, őstulkok - mutatja be. Az Öreg-tavakon a helyreállított kisvasút a páratlanul gazdag madárvilág szemléltetésében segít.

Ebben az évben a Hortobágyi Nemzeti Park sok különleges programmal igyekszik megemlékezni a fél évszázados évfordulóról, amelyről bővebb információ a nemzeti park honlapján és közösségimédia-felületein érhető el.

fotók: Hortobágy község, 2023. január 16. Rétisasok (Haliaeetus albicilla) a Hortobágyi Nemzeti Park területén 2023. január 13-án. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 20. alkalommal szervezte meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását 2023. január 13-15. között.

MTI/Kovács Attila