2023.06.10., szombat - Gréta, Margit
Tatabánya: 16o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Megszámolták a hortobágyi sasokat

frisshirek.hu, 2023. január 17. - 07:05
Megszámolták a hortobágyi sasokat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  nemzeti parkokkal és civil szervezetekkel együttműködve, idén huszadik alkalommal rendezte meg az úgynevezett Országos Sasszinkront. Az eseményen a  hazánkban telelő sasok mellett, a többi ragadozó madarat is számba vették - számolt be róla a imperialeagle.eu

A szakemberek az önkéntesekkel, közel 100 ezer hektáros területet jártak be az elmúlt hétvégén a Hortobágyon. Az országos sasleltár várhatóan február végére készül el.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. A Hortobágy területén lévő tölgyes, kőris és szilfákból álló ligeterdei kiváló fészkelő helyet nyújtanak a madarak számára. A térség ragadozó fajai között megtalálható a rétisas (Haliaeetus albicilla), fészkel a kék vércse (Falco vespertinus), a kerecsensólyom (Falco cherrug), a hamvas rétihéja (Circus pygargus). A felmérések során a sasok mellett valamennyi nappali ragadozómadár-faj és a túzok egyedeit is számba veszik a szakemberek.

Az MME a partnereivel 2004-ben indította el az úgynevezett „szinkron” felmérését. Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében, 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így idén már hatodik alkalommal, a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzésére az egész Kárpát-medencében sor kerül.


A Hortobágyi Nemzeti Park idén ünnepli 50. évfordulóját. Az ország első nemzeti parkja 1973-ban a terület egyedülálló természeti, néprajzi értékeinek megőrzése és védelme céljából jött létre. A létrehozását segítette a kormányzathoz benyújtott Pro Natura memorandum, amelyet 21 nemzetközi hírű tudós aláírásával hitelesített.

A nemzeti park eredetileg mintegy 52 ezer hektáros területen jött létre, amely az elmúlt 50 évben csaknem 82 ezer hektárra bővült. Egész területe bioszféra-rezervátum, a ramsari egyezmény értelmében pedig több mint 20 ezer hektár tartozik a nemzetközileg számontartott vizes élőhelyek közé. Az UNESCO világörökség része az egész terület, amely magában foglalja a Hortobágyon kívül a Nagykunság jelentős részét, valamint a vidék arculatát meghatározó építészeti emlékeket, köztük a Kilenclyukú hidat, a Hortobágyi Csárdát és a Pásztormúzeumot is.

A Nemzetközi Csillagoségbolt-szövetség (IDA) Európában harmadikként Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Hortobágyi Nemzeti Parkot - az élővilág, a természetes tájkép és a csillagos égbolt védelme érdekében. A nemzeti park bekerült az UNESCO Csillagászat és Világörökség tematikus programjába is a csillagos ég ismerete és a pásztortudomány kapcsolata révén. A csillagoségbolt-park az egyik fontos elemévé vált Hortobágy ökoturisztikai attrakcióinak és a környezeti nevelésnek.

A nemzeti park fennállása során a területen olyan kiemelt élőhely-helyreállítások valósultak meg, mint a Kunkápolnási-mocsár, az Egyek-Pusztakócsi-mocsarak, valamint a zámi mocsár rekonstrukciója. Ezenfelül a LIFE program keretén belül sor került különböző szikes puszták, mocsarak, valamint gyepterületek rehabilitációjára is. A madarak védelmének érdekében megtörtént a szabad vezetékek kiváltása és megszüntetése a nemzeti park területén.

A természeti és kulturális örökség megőrzése mellett a bemutatás is kiemelt cél. Hortobágy ismertségét hosszú ideig a mátai pusztakocsikázás és csikósbemutató tartotta fenn. A nagy állatlétszámú gulyákat és nyájakat legeltető pásztorok hagyományos tudása és szokásai ma is a Hortobágy legfőbb értékei közé tartoznak. Míg a Pusztai Állatpark a Kárpát-medencében őshonos magyar háziállatfajtákat, a Hortobágyi Vadaspark a pusztáról már eltűnt állatfajokat - vadlovak, őstulkok - mutatja be. Az Öreg-tavakon a helyreállított kisvasút a páratlanul gazdag madárvilág szemléltetésében segít.

Ebben az évben a Hortobágyi Nemzeti Park sok különleges programmal igyekszik megemlékezni a fél évszázados évfordulóról, amelyről bővebb információ a nemzeti park honlapján és közösségimédia-felületein érhető el.

fotók: Hortobágy község, 2023. január 16. Rétisasok (Haliaeetus albicilla) a Hortobágyi Nemzeti Park területén 2023. január 13-án. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 20. alkalommal szervezte meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását 2023. január 13-15. között.

MTI/Kovács Attila