2024.04.16., kedd - Csongor
Tatabánya: 7o - 9o
Az ország 19 megyéjében

Vizsgálat indulhat a magyar uniós biztos ellen

frisshirek.hu | 2023. január 18. - 10:00
Vizsgálat indulhat a magyar uniós biztos ellen

Európai parlamenti képviselők vizsgálatot indítanának Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztosa ellen. Úgy látják, a magyar politikus szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét.

A Telex szemléjében arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájának tavalyi végrehajtásáról szóló értékelést fogad el várhatóan szerdán az Európai Parlament. A tervezett és az EP külügyi bizottságában már jóváhagyott szöveg egyik pontja komoly támadást intéz az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztosa, Várhelyi Olivér ellen.

Várhelyi a vizsgálatot kezdeményező politikusok szerint

szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét

– idézi a tervezetet a Népszava.

A Bizottságtól azt várják, hogy egy független vizsgálattal tisztázza: „a biztos által tanúsított magatartás és az általa támogatott politikák nem sértik-e a Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexet és a biztos szerződésekből eredő kötelezettségeit”.

A lapnak az indítványt megfogalmazó Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselő azt mondta: a parlament szeretne tisztán látni, hogy a magyar uniós biztos „mindenféle politikai befolyástól függetlenül és az EU általános érdekeinek figyelembevételével végzi-e a munkáját”.

Reuten szerint Várhelyi ügyel arra, hogy nyilvánosan mindenütt azt mondja, amit várnak tőle.

De a gyakorlatban egyes megnyilvánulásai rendkívül aggasztóak

– utalt a képviselő a lap szerint arra, hogy amikor Várhelyi Olivér a Nyugat-Balkán autoriter vezetőivel találkozik, nem utasítja vissza határozottan szeparatista, nacionalista retorikájukat.

Fotó: Facebook/Várhelyi Olivér oldala