2023.03.27., hétfő - Emánuel
Tatabánya: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Még mindig csak vitatkoznak a Leopardokról

frisshirek.hu, 2023. január 20. - 17:35
Még mindig csak vitatkoznak a Leopardokról

Nem született ma döntés a német Leopard tankok Ukrajnába küldéséről a szövetséges államok védelmi minisztereinek németországi csúcstalálkozóján. A szövetségesek megállapodása jelentené a zöld jelzést, melyet követően megkezdődhetne a nehéz tankok Ukrajnába szállítása – jelentette ki a Ramstein légibázison tartott miniszteri csúcsot követően Boris Pistorius német hadügyminiszter.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A NATO-tagállamok és más országok védelmi miniszterei elsősorban azért gyűltek össze Németországban, hogy döntést hozzanak a Kijev által áhított nehéz tankok kérdéskörében.

Fennáll a veszélye ugyanis annak, hogy Oroszország rövid időn belül újjászervezi Ukrajnában immár közel 11 hónapja harcoló erőit a további területszerzés reményében. Mint ismeretes, tavaly októberben Moszkva négy ukrajnai régiót önhatalmúlag az Orosz Föderációhoz csatolt, ezek jelentős része azonban továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll. Reális veszély e mellett egy Kijev ellen índítandó ismételt orosz offenzíva is, melynek célja az ukrán kormány megdöntése lenne.

Vannak pro és kontra érvek a harckocsik szállításával kapcsolatban, minden eshetőséget nagyon óvatosan kell mérlegelni - közölte Pistorius, hozzátéve, hogy bár ma megvitatták a kérdést, végleges döntés még nem született. A német tárcavezető nem közölte, hogy mely szövetségesek nem értenek egyet a tankok szállításával – amennyiben vannak ilyen országok.

Pistorius nem tudta megmondani, mikor születik döntés, ugyanakkor hangsúlyozta, Berlin felkészült arra, hogy gyorsan lépjen, miután létrejön a konszenzus a szövetségesek között.

Az Egyesült Államok és Finnország ugyanakkor még a ramsteini egyeztetés előtt nagy katonai segélycsomagot jelentett be az ukrán fegyveres erők számára.

Scholz kancellár kormánya már hosszabb ideje vonakodik megadni az engedélyt a német Leopard 2-es tankok ukrajnai reexportjára azon NATO-országok számára, melyeknek haderejében már rendszeresítették ezt a tanktípust. Berlin attól tart, ezzel provokálnák Oroszországot. Nyugati tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot arra vonatkozóan is, hogy az oroszok fejlett nyugati haditechnika birtokába kerülhetnek, amennyiben a csatamezőn ilyen tankokat zsákmányolnak a jövőben.

A Kreml álláspontja szerint a tankok leszállítása nem segít Ukrajnán, Kijev ezek felhasználásával sem fog győzni a csatatereken.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – aki beszédet intézett a ramsteini légibázison tartott csúcstalálkozó résztvevőihez – ugyanakkor további fegyvereket kért, amilyen gyorsan csak lehetséges.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek kijelentette, nem kizárólag az új fegyverek szállítására kell fókuszálniuk a szövetségeseknek, a régebbi fegyverrendszerek lőszerutánpótlását is biztosítani kell, illetve azok megfelelő karbantartását is.

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek