2023.04.02., vasárnap - Áron
Tatabánya: 7o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Nagy változás jön a jogosítványoknál

frisshirek.hu, 2023. január 22. - 11:31
Nagy változás jön a jogosítványoknál

A Német Autóklub, az ADAC értesülése szerint az Európai Unió azon dolgozik, hogy lehetővé tegye, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők ne csak 3,5 tonnás, hanem ennél nagyobb, maximum 4,25 tonnás össztömegű gépjárműveket is vezethessenek.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az új tervezetben a sofőrképzés változtatása is szerepel. Lehetővé tennék, hogy más-más országban történhessen az elméleti és gyakorlati képzés, sőt lehetőséget biztosítanának a szimulátorok gépjármű-vezetői képzésben történő oktatására. De új elem az is, hogy

a vezetői engedély megszerzése után egy évvel kötelező lenne részt venni egy frissítő képzésen

a balesetek számának csökkentése miatt. 

Ha a tagállamok is elfogadják, és minden az elképzelések szerint halad, akkor az irányelvet mindenhol alkalmazni fogják. Az Európai Bizottság tervei között szerepel, hogy megteremti a lehetőséget a digitális jogosítvány bevezetésének. A cél, hogy a jogosítvány akár egy alkalmazásban is tárolhatóvá váljon, ezáltal egy közúti ellenőrzések esetén QR-kóddal is olvashatóvá válnának a legfontosabb információk. Az intézkedés bevezetésével kiválthatóvá válna a hagyományos, műanyag alapú kártya.

Az Európai Bizottság szeretné elérni, hogy amennyiben egy EU-tagállamban bevonnak egy jogosítványt, akkor az a tiltás az EU valamennyi tagállamában érvényessé váljon.

A vezess.hu által szemlézett hírben azt is megemlítik, hogy az új szabályozások csak jövőre, vagy az évtized közepére válhatnak valóra.

Az össztömeg felemelése nem oldaná meg a sofőrhiányt szakmai szervezetek szerint, ők inkább azért lobbiznak, hogy 18 évre csökkentsék a kamionos, illetve a buszos jogosítvány (C+E, illetve D) megszerzésének alsó korhatárát.

Fotó: pixabay.com